„Politseile on esitatud avaldus, milles palutakse kontrollida, kas Sihtasutus Liberaalne Kodanik võis panna toime valimisvabaduse rikkumise,“ ütles politsei pressiesindaja Kaarel Kallas.

Kallas lisas, et politsei tutvub avalduses kirjeldatud informatsiooniga ja seejärel otsustatakse, kas on alust kriminaalmenetlust alustada.

Seaduse järgi on kuriteokaebuse lahendamise tähtaeg 10 päeva.

Mai lõpus ilmus Eesti Ekspressis suur lugu sellest, kuidas liberaalne kodanikuühendus Salk seadis endale eesmärgiks mõjutada riigikogu valimisi, et liberaalsed jõud saaksid enamuse. Isamaa poliitikud eesotsas endise justiitsministri Lea Danilson-Järgiga kahtlustavad, et Salga tegevus kvalifitseerub keelatud annetuseks, ja näevad selles erakonna varjatud rahastamist.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) esimees Liisa Oviir ütles Delfile, et komisjon hakkab uurima Salga tegevust valimiste ajal ning seda, kas tegu võis olla keelatud annetusega. Salga juht Tarmo Jüristo on öelnud, et nende tegevuses pole midagi kahtlast ning kahetsusväärsel moel on jäänud inimestele kogu loost ebaselgeks see osa, mis räägib sihtasutuse rahaliste annetuste koordineerimisest, mille käigus rida inimesi toetasid valimiste eel erinevaid poliitilisi jõude, sh ka erakonda Isamaa.

„Selle käigus ei ole Salk loomulikult mitte kunagi teinud omalt poolt ühtki rahakannet ühegi erakonna arvele – kõik toetused on tehtud eraisikute poolt nende isiklikelt pangakontodelt nende endi äranägemisel,“ rõhutas Jüristo.

Tema sõnul seisnes nendepoolne koordinatsioon soovituste andmises, kuidas keegi võiks oma annetussummad eri erakondade vahel jaotada, juhul kui ta sooviks oma rahalise panusega aidata maksimaalselt kaasa liberaalsete erakondade tulemusele tervikuna. „Samas rõhutasime oma soovitustes ka ise korduvalt, et lõpliku valiku saab teha ikkagi iga annetaja ise lähtuvalt omaenda eesmärkidest ning poliitilistest vaadetest,“ märkis Jüristo.'

„Me ei ole äriettevõte, me ei paku teenuseid. Mitte kellelegi, ei raha eest ega tasuta,“ selgitas Jüristo. „Me oleme sihtasutus, mis tegeleb oma põhikirjaliste, maailmavaateliste eesmärkide saavutamisega ning rahastame seda ainult annetustest.“

Tema sõnul on seejuures eranditult kõigi Salga annetajate nimed esimesest päevast peale avalikud ning avalikku, Salga veebilehel olevat nimekirja uuendatakse regulaarselt.