Pool tundi pärast esmaspäevase täiskogu istungi algust ütles riigikogu esimees Lauri Hussar, et kuulab ära veel viis opositsiooni protseduurilist küsimust ning läheb siis päevakorraga edasi.

Opositsioon tõstis selle peale kisa, mistõttu lubas Hussar arutlusele võtta veel kaks protseduurilist küsimust.

Riigikogu saalis oli eile kuulda ka karjumist. Kui saali ette tuli kõnelema valitsuse esindaja Heili Tõnisson, hakkasid rahvasaadikud riigikogus jalgu trampima, ning hiljem kõlasid Mart Helme (EKRE) hüüatused istungi juhataja Toomas Kivimägi suunal. Kivimägi (Reformierakond) pidi opositsiooni korrale kutsuma, et eelnõude arupärimiste üleandmist saaks jätkata.

Jalgade trampimine kõlas riigikogu otseülekande taustal, kuid olukorda filmis otse saalist ka riigikogulane Karmen Joller (Reformierakond).

Mart Helme karjus riigikogu istungi juhataja Kivimäe peale, kes proovis Helmele selgitust anda, kuid asjatult. Peale seda lahkusid saadikud protesti märgiks saalist.

See ei olnud ainus kord, kui riigikogu saalis eile karjumiseks läks. Ka Helle-Moonika Helme võttis istungi rakendamise hääletuse ajal valjemalt sõna. „Pange mind seina äärde. Bolševism on siin saalis. Laske maha, tõesti, laske maha,“ hüüdis ta riigikogu saali kõnepuldi kõrvalt.

Peale mitut tundi ja vaheaga sai riigikogu päevakorraga edasi minna ning kõnepulti kutsuti sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. Siis algas aga alles suurem trall – opositsiooni kuuluvad saadikud hakkasid kätega laudu taguma ja jalgu trampima.

Kui see tahetud tulemust ei toonud, lahkusid opositsioonipoliitikud protesti märgiks riigikogu saalist, sest koalitsiooni tegevus ei ole nende sõnul legitiimne.

Opositsioon leiab, et olukord, kus istungi juhataja katkestas riigikogu saalis hääletuse teel arupärimiste ja eelnõude üleandmise ning protseduuriliste küsimuste esitamise, alustades perehüvitiste kärpimise eelnõu esimest lugemist, ei ole kooskõlas riigikogu kodu- ja töökorra seadusega. Keskerakond kaalub Tanel Kiige sõnul ka riigikohtusse pöördumist.