Sotsiaalmeediakanalis Telegram avaldas Prigožini valdusettevõtte Concord Group pressiteenistus, et Baltikumi propagandaportaal Baltija oli esitanud Prigožinile küsimusi Politico artikli ja tema EKRE-sidemete kohta.

Prigožin olla küsimustele vastanud järgmiselt: „Oleme tõepoolest EKRE endise esimehe Mart Helmega pikka aega koostööd teinud. Meie koostöö algas 2019. aastal meie läänevastase strateegia osana. Meie esindajad käisid isegi tema kabinetis.“

Ta lisas: „Te teate meie positsiooni Ameerika valimiste suhtes ja Helme nimetas Bidenit pärast USA valimisi „korruptiivseks tüübiks“ ning ütles, et sealsed valimised on võltsitud. Paraku on meie läänevastane suund läbi kukkunud. Aga muidugi, Mart Helme on vastik (odioosne)/mitmeti mõistetav inimene, kel on Venemaasse keeruline suhtumine, aga kui ta oli siseminister, täitis ta alati kokkuleppeid.“*

*Täpsuse huvides oleme selles lauses tõlget kohendanud 02.03.2023.

„Mulle näib, et tegu võib olla trollimiskatsega,“ selgitab Ilya Ber, Venemaa päritolu Delfi faktikontrollija ja infooperatsioonide analüüsija, kes on jälginud Prigožini avaldusi viimase paari kuu vältel. Prigožin on Beri sõnutsi muutunud viimaste kuude jooksul kahtlaselt avameelseks ning ilmselt üritab nõnda tekitada lääne ühiskondades segadust ja konflikte, luuletades endavastaseid süüdistusi suuremakski.

Seega tuleb Beri sõnutsi tema juttu suhtuda kriitiliselt ning postituse toonis näeb tema pigem sarkasmi. See ähmastab pilti, milline osa – ja kas üldse – ülestunnistustest on siiras ja kuidas sellesse üldse suhtuda.

Kui seni järgis oligarh tagasihoidlikku joont ja eitas kõiki tema kohta esitatud süüdistusi, siis mullu septembris tunnistas ta, et rahastab erasõjafirmat Wagner, mis tegutseb aktiivselt Süürias, Aafrikas ja nüüd ka Ukrainas. Novembris tunnistas Prigožin, et „on sekkunud, sekkub ja jätkab sekkumist“ USA valimistesse.

Delfil ei õnnestunud Mart Helmet kommentaariks tabada.

Loe ka: