Väidetavalt eelmisel kevadel koostatud nimekirja järgi oli Saksa relvajõudude käsutuses toona eri mudelite peale kokku 312 Leopard 2 tanki. Umbes sada neist vajas sel hetkel remonti.

Toona kuulusid mudelite hulka 2A5, 2A6, 2A7 ja 2A7V tankid, millest viimane on Leopardide uusim versioon. Selliseid on Saksamaal Der Spiegeli sõnul 53.

Der Spiegeli väitel öeldakse dokumendis, milliseid Leopardi mudeleid saab Ukrainasse saata. Kirjeldustele vastab 2A5 mudel, mida Saksa relvajõududel on kokku 19.

Selle mudeli tanke on Saksamaa kasutanud seni vaid õppustel vaenlase tankide jäljendamiseks, lisab Der Spiegel.

Seni ei ole ükski riik oma Leoparde Ukrainasse saatnud. Saksamaa mängib küsimuses võtmerolli, sest rahvusvaheliste relvaekspordilepingute tõttu ei saa Ukrainasse eksportida ühtegi tanki, kui Saksamaa ehk tootjariik ei anna reekspordiluba.

Reedel Saksamaal toimunud kõnelustel, kus osales ka Eesti kaitseminister Hanno Pevkur, ei jõutud küsimuses kokkuleppele.

Samas ütles Poola peaminister Mateusz Morawiecki täna riiklikule meediakanalile PAP, et Poola plaanib igal juhul Ukrainale Leoparde saata, olgu siis Saksamaa loaga või ilma. Poola on rääkinud ligikaudu 14 Leopardi tanki loovutamisest Ukrainale.

Jaga
Kommentaarid