Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles PAP-le, et Poola ei kavatse passiivselt pealt vaadata, kuidas Ukraina veritseb. Ta sõnas, et Ukraina ja Euroopa võidavad sõja Saksamaaga või ilma temata.

Kommenteerides reedel Saksamaal Ramsteini lennubaasis toimunud Ukraina toetamise kontaktrühma kohtumist ja selle suutmatust jõuda otsusele Leopard 2 üleandmise kohta, nimetas Morawiecki Saksamaa seisukohta vastuvõetamatuks.

„Sõja puhkemisest on möödas peaaegu aasta. Tõendeid Vene armee sõjakuritegudest saab näha televisioonis ja YouTube’is. Mida veel on Saksamaal vaja, et avada silmad ja hakata tegutsema Saksa riigi potentsiaali kohaselt?“ küsis Morawiecki.

Ta ütles ka, et Saksamaa ei pea kõiki oma ressursse valmis seadma, sest ka väike protsent oleks edasiminek. „Eelkõige ei tohiks Berliin nõrgestada ega saboteerida teiste riikide tegevust,“ sõnas Morawiecki.

Poola peaminister ütles, et kui Saksamaa ei nõustu Leopard 2 tanke Ukrainale üle andma, loob Poola n-ö väiksema koalitsiooni riikidest, kes on valmis Ukrainale tanke ja muud varustust saatma.

„Vaenlane on idas ja me raiskame aega aruteludele, millega ei saavuta midagi head,“ ütles ta.

Morawiecki nentis, et Saksamaa on aastaid viljelenud Venemaaga lähedasi suhteid ja on nüüd langenud enda loodud lõksu.

„Nad lootsid, et taltsutavad Vene karu heldete lepingutega,“ ütles Morawiecki. Ta lisas, et see poliitika on läbi kukkunud ja Saksamaal on nüüd keeruline oma viga tunnistada.

Poola peaminister sõnas, et on korduvalt pöördunud Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi poole, et ta teeks otsustavaid samme.

„Püüan oma sõnu kaaluda, aga ütlen otse. Ukraina ja Euroopa võidavad selle sõja – Saksamaaga või ilma temata,“ märkis Morawiecki. Ta sõnas, et Berliini otsustada on praegu, kas nad ühinevad Venemaa barbaarsuse peatamise missiooniga või jäävad passiivseks pealtvaatajaks, määrates end seisma ajaloo valele poolele.

Praegu on Ukrainale Leopard 2 tankide saatmiseks valmisolekut väljendanud Poola ja Prantsusmaa. Tankide välisriiki eksportimiseks on vaja Saksamaa kui tootjariigi luba. Päev enne reedest Ramsteini kohtumist nimetas Morawiecki loa saamist teisejärguliseks ja ütles, et kui Saksamaa oma nõusolekut ei anna, võib Poola tankid Ukrainale ilma loata saata.

Jaga
Kommentaarid