Aastaid Venemaa sõltumatu ajakirjanduse lipulaevaks peetud Dožd oli sunnitud tänavu märtsis Venemaalt lahkuma – peamise põhjusena toodi välja hirm värskete tsensuuriseaduste ees, mis ähvardasid sõja ja Vene armee diskrediteerijad kuni 15 aastaks vangi saata.

Ja sarnase tegevusega – võimu ametliku retoorika diskrediteerimisega – oli Dožd aastaid silma paistnud. Näiteks uuriti 2014. aastal Vene vägede tegevust Ida-Ukrainas ning paljastati Kremlini valeväide, et seal „ei viibinud ühtki Vene armee sõdurit“. Samuti kajastati vabalt erinevaid võimuvastaseid proteste.

Oma tegevuses ei olda alati aga järjepidevad olnud. 2014. aastal pälviti näiteks ukrainlaste pahameel, kui näidati annekteeritud Krimmi kaardil Venemaa ametliku osana. Delfi päris juhtunu kohta oktoobris, kui külastati Riiga pagenud Vene opositsionääre. Kuidas otsustatakse, milliseid reegleid järgida, milliseid mitte? „Ühe otsusega mindi valitsuse retoorika, teisega seaduse vastu,“ põhjendas Doždi legendaarne saatejuht Anna Mongait toona.

Vaata teleajakirjaniku vastust uudise päisest ning otsusta ise, kas ja kuidas selgitab see Doždi käitumist nüüd. Miks tunnistatakse endiselt okupatsiooni, kui tegutsetakse väljaspool Venemaad, Vene seadustest sõltumatult?

Doždi litsents Lätis tühistati julgeolekukaalutlustel

Läti rahvusliku elektroonilise meedia nõukogu (NEPLP) juht Ivars Āboliņš selgitas agentuurile LETA, et otsus Doždi litsents tühistada langetati riiklikku julgeolekut ja ühiskondlikku korda silmas pidades, vahendab Läti Delfi.

Otsus langetati pärast mitmetele Doždi viimase aja rikkumistele hinnangu andmist. Nimelt puudus transleerimiseks helirada riigikeeles, Krimmi kujutati kaardil Venemaa osana, saatejuhid nimetasid Vene armeed „meie armeeks“ ning võidi avaldada toetust Vene armeele. Samuti andis NEPLP hinnangu Läti Riigi Julgeolekuteenistuselt (VDD) saadud informatsioonile, mida Āboliņš ei avaldanud.

Loe lähemalt siit.

VIDEOLUGU | Vaikiv Vene opositsioon Riias. Putini eest pagejad selgitavad, miks venelased enam tänavatele ei tule

Aleksander Algo

Vaata Delfi TV videolugu Riiga kolinud Putini-vastastest, mille tarbeks intervjueeriti ka Doždi ajakirjanikku Anna Mongaiti.