Mihkel Raud: Kas te arvate, et Eesti ühiskond on vasakpöördeks valmis, mida justkui kusagil õhus tuntakse?
Sven Mikser: Ma võibolla olen vana kooli inimene, aga ma arvan, et demokraatia peaks toimuma nii, et erinevad erakonnad ja poliitikud laotavad valijate ette oma visioonid sellest, milline peaks ühiskond olema ja valijad saaks siis valida. Mitte, et poliitikud peaks lugema gallupeid, vaatama, mida valija tahab ja siis proovima seda üksteisest paremini pakendada.

Ma usun, et Eesti ühiskond vajab suuremat solidaarsust. Ja kui te mõtlete Mari-Liis Lille sõnavõtule, mis pälvis tõesti palju tähelepanu ja teistele sõnavõttudele ka sellelt loomeliitude ürituselt, siis üks sõnum, mis sealt kogu aeg läbi kumas, oli see, et paljud nendest asjadest, mille pärast 25 aasta eest ennast vabaks laulma mindi, on täna saavutamata. Kuigi nõukogude süsteem oli majanduslikult üdini mäda, siis Eesti rahvas ei hakanud end vabaks laulma mitte selle pärast, et kasvatada kiiremini SKT-d, vaid selle pärast, et Eesti rahvas ja eesti keel jääksid püsima.

(...)

Mihkel Raud: Kas te olete veendunud, et teie poolt hääletajad tahavad rohkem makse maksta või tahavad nad lihtsalt vaheldust, uusi nägusid Ligide-Ansipite asemel?
Sven Mikser: Kui inimeselt küsida, kas ta tahab rohkem maksu maksta, siis kindlasti keegi ei taha. Mina ka ei taha. Ja kindlasti selline küsimus oleks ka üdini väär. Aga nagu president Ilves on mitmel puhul öelnud, siis inimestele tuleb ausalt öelda, mis asjad maksavad. Ja kui inimesed tahavad, et politseinikud oleksid tänaval, kord oleks tagatud, kui inimesed tahavad, et külas oleks kool ja koolis oleks õpetaja, siis inimesed peavad teadma, mis on see hinnalipik. Need on asjad, mis tuleb ühiselt kinni maksta ja need on mõistlik ühiselt kinni maksta.

Mihkel Raud: Hinnalipikust kõneledes - Indrek Saar tuletas hiljuti meelde seda, et 90 protsenti valimistulemustest sõltub ikkagi rahast, mida pannakse valimiskampaaniasse. Kas Oleg Ossinovski on valmis selle „pleki“ välja panema, et teid võimule upitada?
Sven Mikser: No, Oleg Ossinovski toetab Sotsiaaldemokraatlikku erakonda märksa tagasihoidlikumate summadega, kui me näiteks loeme lehest, kui palju ärimees Teder paneb Reformierakonda sisse või kui palju Joakim Helenius on pannud minevikus IRLi. Et ma arvan, et mida väiksem on see summa, mida erakonnad kommertsreklaamile enne valimisi kulutavad, seda parem.

Mihkel Raud: Te saate ometi aru, et Ossinovski raha on natuke keerulisem, kui need teised rahad. Kas te selle peale olete mõelnud, et äkki tasuks sellest rahast nende valijate säilitamiseks, kes teil praegu on, ühel hetkel ikkagi loobuda?
Sven Mikser: Vaadake, hästi palju räägitakse Vene rahast. Ja kindlasti, kui raha saamiseks valimiskampaania rahastamiseks pöördutakse Vene poolriiklike struktuuride poole, nagu me siin minevikus oleme näinud, siis see on äärmiselt ohtlik. Aga nüüd kui me räägime Eesti kodanikest, ettevõtjatest, kes toetavad Eesti erakondi, siis kui me ütleme, et ühe Eesti ettevõtja nimi on Kask, Kuusk või midagi taolist, tema teenib oma miljonid Valgevenes ja Ukrainas – ja see on Eesti raha. Teise Eesti kodanikust ettevõtja nimi on näiteks Ossinovski ja tema raha on Vene raha, sest tema nimi on Vene nimi - ma arvan, et niimoodi ei saa me sellele probleemile läheneda.

Vaata tervet interjuud videost: