Zarif ütles Araabia Ühenemiraatides Abu Dhabis, et Iraani süüdistamine õõnestab ainult usaldust läbirääkimistel, mille järgmine voor peaks toimuma 20. novembril, vahendab BBC News.

USA, Euroopa Liit ja Iraan tegid kuid intensiivselt koostööd ettepaneku kallal, et aidata lõpetada kümme aastat kestnud vastasseis Iraani tuumaprogrammi üle, kuid Genfis toimunud läbirääkimised Teherani ja kuue maailma suurriigi vahel lõppesid laupäeval ilma kokkuleppele jõudmata.

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius ütles, et Pariis ei saa rumaluse ehk nõrga kokkuleppega Teheraniga leppida.

Teiste lääneriikide diplomaadid reageerisid sellele alguses pahameelega ning süüdistasid prantslasi püüdes teisi riike tagaplaanile tõrjuda ja asjata probleemi tekitamises läbirääkimistel.

Kerry ütles esmaspäeval siiski, et suuriigid oli laupäeval üksmeelsed, kui esitasid Iraanile oma ettepanekud, ning kõik olid ühel nõul, et see oli õiglane ettepanek. Kerry sõnul oli olemas ühtsus, kuid Iraan ei võtnud sel hetkel ettepanekut vastu.

Zarif eitas Iraani poole süüd.

„Härra sekretär, kas see oli Iraan, kes põrmustas üle poole USA ettepanekust neljapäeva õhtul? Ja esines sellevastase kommentaariga reede hommikul?“ küsis Zarif Twitteris. „Ükskõik kui suur keerutamine ei muuda seda, mis toimus 5+1 ajal Genfis kella 18-st neljapäeval kuni 17.45-ni laupäeval. Aga see võib veelgi rohkem usaldust murendada. Me oleme otsustavalt konstruktiivse osalemise poolt. Vastastikune suhtlemine võrdsetel alustel on võtmetähtsusega ühiste eesmärkide saavutamiseks.“