"Leppisime kokku, et presidendi ümarlaual sõnastatud probleemide lahendamiseks saab ettepanekuid teha erinevaid kanaleid kasutades, nii Facebookis kui ka postiga," ütles presidendi õigusnõunik Ülle Madise Delfile.

"President rõhutas, et ettepanekuid peab olema võimalik saata ka Eesti koostöö kogu postiaadressil kirjaga. Ümarlaud leidis, et kõik ettepanekud peaksid olema jooksvalt kõikidele nähtavad, see tähendab, et paberil saabunud ettepanekud tuleb skaneerida," selgitas Madise.

Madise rõhutas, et ettepanekute üle peab olema võimalik avalikult arutleda. "Kõlama jäi mõte, et infovahetuskanalina kasutatakse ka Facebooki, ent virtuaalse arutelu kohaks saab uus ühisloomekeskkond. Selle keskkonna loomiseks on töö juba alanud," lisas Madise.

Presidendi nõunik selgitas, et "ühisloome" on eestikeelne vaste crowd-sourcingule, mida kasutati hiljuti edukalt näiteks Islandil.

"Ühisloomekeskkond ei ole seotud Facebookiga. Presidendi, ja tundub, et kõikide ümarlaual osalenute eesmärk oli, et probleemidele leitakse parimad lahendused. Lepiti kokku, et ettepanekud arutatakse enne riigikogule edastamist avalikult läbi ka nõupidamiste vormis," selgitas Madise.

President Toomas Hendrik Ilves kohtus kolmapäeval Kadriorus erakondade ja vabakonna esindajate ning ühiskonnategelastega.

Kohtumisele olid palutud vabakonna esindajad, ka Harta 12 algatajad ja liikumise "Aitab valelikust poliitikast!" esindaja, parlamendierakondade esindajad ning riigiõiguse eksperdid.

Ilves leidis, et ettepanekuid ei peaks hääletama, vaid jõudma läbi arutelude konsensusele. "Ettepanekuid võib tulla palju, neid tuleb sorteerida," ütles Ilves.

Ilvese sõnul on üks variant Facebooki abil kaasata inimesi aruteludesse. Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles, et on nõus selle nimel ka endale Facebooki konto tegema.