Miks Keskerakond võitis Tallinnas valimised? Kes on need inimesed, kes aitasid Savisaarel püstitada ajaloolise häältesaagiga rekordi, 39 932 häält? Nagu üks kommentaator ütleb: niimoodi juhtub, kui terve lasnamäetäis venelasi Savipätsi valib!

Umbes samamoodi suhtuvad venelastesse ka suured parteid. Keegi lihtsalt ei pea neid meeles, kuni järgmise valimiskampaaniani. Keskerakond aga mäletab nii valimiskampaania ajal kui ka peale seda. Kas see on halb, et Savisaar arvestab umbes 42 protsendi vene keelt kõnelevate inimestega, kes on ka tallinnlased ja kellel on hääletamisõigus? Kas see on manipuleerimine, hirmutamine? Minu arvates ei ole.

Kas ta lõhestab ühiskonda? Isegi kui ta seda teeb, siis teeb ta seda mitte inimesi hirmutades, vaid lihtsalt suhtudes venelastesse inimlikult - kas see on nii madal ja ebaaus? On see ajupesu?

Ta ju ometi ei luba venelastele mingeid erilisi tingumusi, ei paku nendele midagi, mis kahjustaks eestlasi, ei jaga mingeid suuri lubadusi, ei luba näiteks muuta vene keelt riigikeeleks. Ta lihtsalt arvestab nende arvamusega ja suhtleb nendega. Kas linnapea ei pea suhtlema kõigi oma kodanikega?

Vaatame näiteks, mida räägib Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Tallinna linnapea kandidaat Mart Helme: "Meie erakond on seda meelt, et Eesti pealinnas aetaks asju eesti keeles. On olemas ka konkreetne idee selles osas: inimesed, kes ei valda eesti keelt, suuremas osas vene rahvusest vanema põlvkonna esindajad, ostaksid linnavalitsuse juures vastava tõlkebüroo juurest endale selle teenuse."

Kelle poolt hääletavad venelased peale selliseid avaldusi ja kes keda hirmutab? Kas see tõesti kahjustab kedagi, kui vanamemm saab lugeda vene keeles, kuidas sorteerida prügi või kuidas vormistada taotlust? Isegi New Yorgis peavad kõik materjalid, mis on seotud valimistega, olema tõlgitud vene keelde, kuigi seal on vene keelt kõnelevaid inimesi ainult 5 protsenti.

Tallinnas aga räägib linnapeakandidaat sellist juttu. Loomulikult paneb see venelasi muretsema, mis saab edasi. Nagu kõik normaalsed inimesed, tahavad ka venelased kindlustunnet. Keskerakond annab nendele seda, kuulab ja suhtleb nendega. Miks peaks tavaline venelane mõtlema, et teised parteid suudavad linna paremini juhtida, kui nad ei suuda isegi leida õiget lähenemist rohkem kui 42 protsendile tallinlastele.

Kui homme hakkavad ka teised parteid suhtlema vene valijatega, kinnitades tegudega, et nad on valmis koostööks, siis hakkab olukord muutuma ja valitakse juba teiste kriteeriumite järgi. Ühesõnaga on siin kaks valikut: võtta venelastelt hääletamisõigus või leppida sellega, et siin elavad ka Ivanid ja Vasjad - nad on osa ühiskonnast - nad on linnakodanikud ja nendel on õigus valida.

Objektiivsuse nimel pean täpsustama, et venelased ei ole nii naiivsed ja rumalad, ka nemad näevad, et Keskerakond ei ole nii ideaalne ja tore, nad teevad palju asju valesti, mõnikord manipuleerivad, mõnikord kasutavad linna raha mitte parimal moel jne, kuid nad vähemalt arvestavad minuga kui valijaga.

Ma ei kaeba, et venelastel on nii raske elada ega propageeri Keskerakonda. Ma lihtsalt tahtsin seletada inimestele, et Keskerakond võitis valimised Tallinas tänu tavalisele, võrdsele ja inimlikule suhtumisele, mitte tänu hirmutamisele, manipuleerimisele ja ajupesule.

Ma ei taha kedagi solvata. Tahan, et meie ühiskond oleks parem ja me mõistaksime üksteist.