Läti politsei avalike suhete juht Sigita Pildava ütles reedel, et Läti politsei on selle asjaga seoses ka varem teiste riikide, sealhulgas Eesti õiguskaitseorganitega informatsiooni vahetanud.

Rääkides konkreetsest juhtumist teatas Pildava, et politsei ootab Eestist täpsemat informatsiooni, pärast mida on võimalik teha mingeid järeldusi.

Eesti politsei Põhja prefektuuri lastekaitsetalitus vahistas eelmisel nädalal 20-aastase mehe, keda kahtlustatakse seksuaalkuritegudes laste vastu.

Meest kahtlustatakse vähemalt kahes kuriteos kuni kümneaastaste laste vastu. Prokuratuuri taotlusel jäeti mees vahi alla.

Et politseil on alust kahtlustada, mees võis aktiivselt otsida kontakte erinevas vanuses lastega muu hulgas interneti teel, võib ohvreid olla ka rohkem.

Mees on umbes 20-aastane, 178 sentimeetrit pikk, tal on tumedad juuksed ja pruunid silmad.

Läti politsei ei välista, et 14. oktoobril toimunud rünnak tüdruku vastu Zasulauksis võib olla niinimetatud „Imanta pedofiili“ kätetöö, kes ründas selle aasta kevadel Riia Imanta linnaosas mitmeid tüdrukuid. Selle kurjategija tundemärgid langevad paljus kokku Eestis vahistatu omadega.

2014. aasta kevadel toimus Imantas mitu rünnakut alaealiste tüdrukute vastu, keda pedofiil ootas kortermajade liftide juures.

Kannatanud olid 8-10-aastased ning kuriteod pandi toime Zentenese ja Dammese tänavate ümbruses.

Politsei koostas kahtlustatavast fotoroboti ja tugevdas patrulle selles piirkonnas. Pärast seda rünnakud lakkasid ning politsei ei välistanud, et vägistaja puges peitu või lahkus Lätist.

14. oktoobril rünnati aga Riia Zasulauksi linnaosas seksuaalselt 13-aastast tüdrukut.

Läti politsei kahtlustab, et ka selle kuriteo võis toime panna „Imanta pedofiil“. Sellest annab tunnistust kuriteo iseloom.

Läti politsei teatel on kahtlusalune 20-25-aastane, räägib vene keeles ja võibolla ka läti keeles. Tal on hallikassinised silmad ja tumedad lokkis juuksed.

Politsei: ohvreid oli ilmselt enam kui kaks
Põhja prefektuuri lastekaitseteenistuse vanem Reimo Raivet ütles Delfile, et mees on Eestis kinni peetud, kuid on alust arvata, et ohvreid oli enam kui kaks.

"Täna on uurijatel alust kahtlustada, et mees väärkohtles vähemalt kahte alla 10-aastast tüdrukut, samuti, et ohvreid võib olla rohkem, kuna mees võis aktiivselt otsida kontakti erinevas vanuses lastega, kaasa arvatud interneti vahendusel," sõnas Raivert.

Hetkel teevad Eesti uurijad Raiverti sõnul aktiivselt koostööd ka Läti kolleegidega, et selgitada välja, kas kahtlustatav võis toime panna kuritegusid ka naaberriigis.

"Täna meil kindlaid tõendeid selle kohta ei ole, ent kuna uurimine on alles pooleli, ei saa me ka midagi kindlat väita," lisas Raivert.