„Külma sõja ajal püüdsid Vene ajakirjanikud poetada oma lugudesse vähemalt veidigi tõtt. Nüüd on olukord vastupidine. Vene meedia toodab lugusid, mille kohta ta teab, et need on vale,“ ütles USA välisministeeriumi ametnik Helsingin Sanomatele.

Ametnik ei soovinud oma nime nimetamist, et võiks rääkida tundlikul teemal vabalt.

Kuigi Vene propagandas ei ole midagi uut, on uus ameeriklaste mure Venemaa Euroopa jaoks toodetava propaganda pärast. Just sellepärast tahtiski USA välisministeeriumi kõrge ametnik Helsingin Sanomatele intervjuu anda. Soome on Venemaa piiririik ja ameeriklased on jälginud Venemaa propagandategevust Balti riikides ja Ukrainas.

„See [Vene propaganda] püüab tõmmata vaipa alt läänelikelt väärtustelt, demokraatialt, jõukuselt, kõigilt neilt asjadelt, mille tõttu tahtis Ukraina läänega liituda. Venemaa seab need kahtluse alla, et Ühendriikide ja Euroopa vaheline suhe kannataks,“ ütles ametnik.

Ametnikul ei ole näiteid Vene propaganda kohta, mille eurooplased oleksid alla neelanud. USA-s on aga kardetud, et eurooplased mõistavad Venemaa seisukohti liiga palju ning on valmis lõdvendama Venemaa-vastaseid sanktsioone liiga ruttu.

Külma sõja ajal suhtusid paljud eurooplased kahtlustavalt mõlemasse üliriiki. Võib olla Venemaa huvides see olukord taastada.

USA ametniku sõnul on Venemaale kasulik isegi uuest külmast sõjast rääkimine. Sel juhul peetakse Ukraina sõda vaid osaks suurvõimudevahelisest mängust ja unustatakse, et ukrainlased ise püüdlevad läände.

„Siin on tegemist riigi enesemääramisõigusega, mida naaber takistab,“ ütleb USA ametnik.

Vene propaganda on palju oskuslikum kui varem, hoiatavad ameeriklased. Tegemist on teemade valiku ja seisukohtadega, mis asetavad Ühendriigid ebasoodsasse valgusesse ja panevad kahtluse alla Euroopa Liidu või NATO tegevuse. Ühendriikides tegutseb professionaalne meediakanal RT, mis rõhutab Ühendriikide negatiivseid külgi.

Ajalehe Wall Street Journal teatel on Venemaa paigutanud kümneid miljoneid dollareid oma riikliku meedia tegevusse saksa ja prantsuse keeles. USA-vastased uudised leiavad soodsat vastuvõttu Euroopa vasakpoolsete ja globaliseerumisvastaste kuulajate hulgas.

Kõige ühepoolsem on olukord Venemaa naabruses, kus venekeelne vähemus jälgib vaid Venemaa meediat.

Üks faktoritest on raha. Samal ajal, kui Venemaa on pannud riiklikku meediasse tohutuid summasid, kärbivad lääne erakanalid kulusid ja töötajaskonda. See on sõltumatu ajakirjanduse seisukohalt ohtlik.

„Me ei pea vastama propagandale oma propagandaga. Lääs peaks parandama hea, sõltumatu ajakirjanduse rahastamist eriti Venemaa piiririikides,“ nendib USA ametnik.

Üks viis on suurendada venekeelsete uudiste pakkumist Euroopas, et läänes elavad venekeelsed inimesed ei oleks vaid Vene meedia mõju all.

„On selge, et Venemaa kasutab kõiki ressursse ja meetodeid, mis tal on. Nende hulka kuulub sotsiaalne meedia, aga neid on ka muid,“ ütleb ametnik.