Kuigi Suurbritannia otsustas referendumil EList lahkuda, toetasid šotlased ülekaalukalt liitu jäämist ning see on tekitanud debati Šotimaa tuleviku üle Suurbritannias, vahendab ERR Reutersi teadet.

Sturgeon täpsustas, et Šotimaa iseseisvus sõltub Suurbritannia tulevastest suhetest ELiga.

"Kui selgub, et meie huve ei saa Suurbritannia kontekstis kaitsta, peab iseseisvus olema üks võimalustest, mida Šotimaal on õigus kaaluda," rääkis Sturgeon. "Seepärast astume ettevalmistavaid samme, tagamaks, et see on Šotimaa parlamendi jaoks avatud võimalus, juhul kui Šoti parlament seda vajalikuks peab."

Sturgeon ei täpsustanud, mida ettevalmistused endast täpselt kujutavad, kuid ta rõhutas, et Suurbritannia EList lahkumise pretsedenditus tähendab, et kaaluda tuleb kõiki võimalusi tulevasteks sidemeteks ELi ja ülejäänud Suurbritanniaga.

"Suurbritannia, millesse jäämise poolt me 2014. aastal hääletasime, Suurbritannia Euroopa Liidus, on fundamentaalselt muutumas. Suurbritannia tulevik on ebakindel, murranguline ja ettearvamatu," sõnas Šoti esimene minister.

"Sellises olukorras võib vabalt juhtuda, et suurimat kindlust, stabiilsust ja maksimaalset kontrolli meie saatuse üle andev võimalus on iseseisvus," nentis ta.