Soome valitsuse kommunikatsioonijuht ja julgeolekukomitee ekspertliige Markku Mantila kinnitas koostöö tegemist, vahendab ajaleht Kaleva.

„Jutt käib informatsioonivahetusest. Erinevad ministeeriumid oskavad teha ja tegelevad erinevate asjadega. Nii saame kommunikatsiooni- ja substantsoskused vajaduse korral kiiresti sama laua ümber koguda,“ ütles Mantila.

Ekspertide eesmärk on kavandada koos meetmeid, mille abil saab vale ja valelikku informatsiooni korrigeerida ja ümber lükata.

Informatsioonisõjas on Mantila sõnul tegemist sellega, et võõrriik püüab mõjutada inimeste käitumist teises riigis.

Teine eesmärk on kodanike valgustamine. Ministeeriumide eksperdid on valmis rääkima sel teemal muu hulgas koolides ja ettevõtetes.

„Kavatseme rääkida näidetest Soome ajaloo kohta levitatavate valede kohta ja muu hulgas fotodega manipuleerimisest,“ ütles Mantila.

Kolmandaks eesmärgiks nimetas Mantila piisavat üldist haritust, mida grupp kavatseb rõhutada.

„Peab hoolitsema selle eest, et meil õpetataks piisavalt head meedialugemisoskust juba koolides, et meile ei jääks külge kogu see desinformatsioon,“ ütles Mantila.

„Vene meedias tsiteeritakse meie juhtivaid poliitikuid reeglina nii valikuliselt, et tegemist ei saa olla juhusega. Minu arvates on suurel osal Vene meediatarbijatest selline arusaam, et Soome riigijuhid ja märkimisväärsemad poliitikud otse nõuavad Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonide kõrvaldamist,“ märkis Mantila.

Venemaa ei pea Mantila hinnangul Soome vastu siiski otsest infosõda.

„Nimetaksin seda rohkem mõjutamiseks, seda toimub küll,“ ütles Mantila.

Mantila sõnul on Venemaa eesmärk lõhkuda infosõja abil Euroopa Liidu ühtsust.

Mantila nendib, et Soomes leidub käputäis „kasulikke idioote“, kes levitavad Venemaal Soome-vastast viha segavad asju Soomes.

Mantila ei taha detailselt avaldada, mida grupp teha kavatseb.