Soome tolli üleminspektor Mikko Korpi loodab, et soomlased ei hakka tolli taas „viinapolitseiks“ pidama, vahendab Vantaan Sanomat.

„Me ei ole viinapolitseinikud. Selline maine oli meil varem ja sellest lahti saamine võttis kaua aega,“ ütles Korpi.

Orienteeruvate sissetoomispiirangute eesmärk on talitseda Eesti ja Soome vahelist viinarallit ning aidata tollil kindlaks määrata, kui palju võib välismaalt alkoholi oma tarbeks koju tuua. Seaduse järgi tuleb muul eesmärgil alkoholi sissetoomise eest maksu maksta.

Soome internetinaljades ja ajalehtede kommentaariveergudel paistab tollimees taas viinapolitseinikuna.

„Inimesed ei pruugi väga rahul olla. Meil püütakse kontroll siiski suunata varimajanduse ehk sellise sissetoomise vastu, mille kohta võib kahtlustada, et see läheb müügiks. Reisijate poolt sissetoomine on endiselt lubatud,“ ütles Korpi. „Kui lubatud orienteeruv määr ületatakse, tuleb reisijal seaduse järgi tõestada, et tooted tuuakse oma tarbeks. Seda kontrollitakse alati juhtumipõhiselt.“

Näiteks pulmade jaoks võib endiselt joogid Eestist tuua, kuigi lubatud orienteeruvad määrad ületatakse. Korpi sõnul tuli juuli esimesel nädalal ette juhtumeid, kui reisijad oli valmistunud oma pidude toimumist igati tõestama. Kaasa oli võetud kõik paberid kuni pulmakülaliste nimekirjani välja.