„Märgid viitavad sellele, et rünnak algab kas järgmisel või ülejärgmisel ööl. Ma pakun, et see toimub öörünnakuna ja alustajad on just separatistide väed Vene relvajõudude üksuste toetusel,“ ütles Salomaa YLE Radio 1 hommikuprogrammile.

Salomaa arvates on selge, et Ukrainas toimub midagi „päris lähiajal“. Ta ei sea kahtluse alla NATO tähelepanekuid selle kohta, et Ida-Ukrainasse on viimastel päevadel tulnud Vene sõjatehnikat ja vägesid.

„Me ei tea täpselt, mis on (Venemaa) strateegilised eesmärgid. Selle usutavuse kohta ütleksin, et NATO ülemjuhataja Philip Breedlove'i informatsioon peab kindlasti paika. Selles võib täiesti kindel olla,“ ütles Salomaa. „Vene vägesid on viidud mässuliste kontrolli all olevatele aladele.“

„Venemaa on märganud, et lääs ei suuda reageerida. NATO ei suutnud tippkohtumisel teha muud kui napisõnalise seisukohavõtu ning Euroopa Liidu sanktsioonimeetmed on jäänud vaid majanduslikeks. Nende mõju algab alles ajapikku,“ jätkas Salomaa. „Venemaa on omamoodi tähele pannud, et vastumeetmed on tulnud. Need on ära nähtud ja need ei tee midagi.“

Salomaa sõnul on Ukrainas võimalikud mitu stsenaariumi, mis võivad läipäevil täide minna.

„Kas separatistide armee püüab seda Novorossija piirkonda korrigeerida? 5. septembri relvarahukokkuleppes need piirkonnad külmutati. See piirkond jäi lapiteki sarnaseks. Kas nad kavatsevad seda korrigeerida ja Venemaaga ühendada või kavatsevad nad viia vallutusi kaugemale ja võibolla Krimmi poolsaareni välja?“ küsis Salomaa.

Salomaa sõnul on mõlemad variandid võimalikud. Tema hinnangul ei ole kõne all kogu Ukraina vallutamine: Venemaa Lõuna sõjaväeringkond ei ole mobiliseerunud ehk on rahuaja koosseisus.