Intervjuus raadiojaamale Baltkom rääkis Pietiek.com-i esindaja, ajakirjanik Lato Lapsa, miks otsustas politseisse pöörduda, vahendab MixNews.

„Me mõistsime, et mingit vastutust selle eest ei ole, kui rahva teener tahab, siis sõidab. Ja selle vastu ei saa midagi teha. Ta võib oma sõidule anda viisaka väljanägemise, aga asja tuum sellest ei muutu. Nii ilmselt peab olema. Meil, jumal tänatud, ei renoveeri rahvasaadikud veel riigi raha eest oma suvilaid nagu Suurbritannias,“ ütles Lapsa. „Kui selgub, et salamisi vormistati kaks piletit, on asi juba tõsine.“

Ajakirjanike tähelepanu äratas Jaunzeme-Grende lennupileti eest makstud summa 2205 latti (3164 eurot). Nagu selgus, saab lennupileti Austraaliasse osta keskmiselt umbes kaks korda odavamalt.

Lisaks sellele kahtlustavad ajakirjanikud, et arve soovitud hinnaga lennupileti eest esitas ministeeriumile üks „sõbralik“ ettevõte, mille kaudu piletid nii Jaunzeme-Grendele kui tema abikaasale riigi raha eest ka osteti.

Lapsa märkis, et Läti ajaloos on poliitiline turism tavapärane asi.

„Jaunzeme-Grende ei ole poliitilise turismi valdkonnas mingi novaator. On olemas legendaarsed juhtumid. Oli selline rahvasaadik nagu Aivars Berķis, kes sõitis 1995. aastal koos endise seimiliikme Juris Sinkaga tões ja vaimus Kanaari saartele, et osaleda kosmose hõlvamise teemalisel seminaril,“ ütles Lapsa.

Rahva teenrid võtavad iseenesest mõistetavana võimalust kasutada riigi raha oma eesmärkidel ja see tendents ei ole mitte ainult Lätile omane, vaid ülemaailmne, sõnas Lapsa.

„Paar aastat tagasi sõitis politseijuht Aldis Lieljuksis koos viie kolleegiga siseministeeriumist 99 000 lati (142 000 euro) eest Uus-Meremaale sportmängudele. No ja siis? Juris Dobelis koos Aleksandrs Bartaševičsi ja Ingrīda Ūdrega sõitsid aga Indoneesiasse, et omandada 10 000 lati (14 000 euro) eest sealseid kogemusi sõjaväeliste riigipöörete vastu võitlemise kohta,“ rääkis Lapsa.

Kultuuriminister Jaunzeme-Grende lähetus Austraaliasse kestis jõuludest 5. jaanuarini. Lähetuskulud olid 3900 latti (5600 eurot) ning reisi peamine eesmärk oli lätluse ja rahvusliku identiteedi säilitamine väljaspool Lätit.