Iisrael ei paistnud meelt muutvat ka siis, kui ka Austraalia otsustas Iisraeli suursaadikule protesti esitada, vahendab BNS.

Juudiriik teatas esmaspäeva õhtul, et kavatseb rajada 1600 uut kodu vaidlusalusesse piirkonda Jeruusalemma lähedal Läänekaldal.

"Kas need uued kodud meie pealinnas Jeruusalemmas on rahuprotsessile tõesti ohtlikumad kui Palestiina omavalitsuse keeldumine rahukõneluste pidamisest ja Iisraeli tunnustamisest?" ütles Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu pressiesindaja Ofir Gendelman Twitteris.

Iisraeli plaani peetakse kättemaksuks Palestiina edukale pürgimisele ÜRO mitteliikmest vaatlejariigiks. Plaani peetakse eriti vaenulikuks seetõttu, et sisuliselt lõikaks see Läänekalda pooleks.

Kõnealune piirkond on koridor Läänekalda maa-alal, mida nimetatakse E1-ks ja mis asub annekteeritud Ida-Jeruusalemma kõige idapoolsema serva ning Maaleh Adumimi asunduse vahel.

Kui ehitus E1-s algab ning Jeruusalemm Maaleh Adumimiga ühendatakse, muutub Palestiina riigi loomine peaaegu võimatuks.

Plaan on olnud olemas juba 1990. aastate alguses, kuid ennekõike USA surve tõttu ei ole seda ellu viidud.

Rahvusvaheline kogukond on juudiriigi plaanile ägedalt reageerinud: esmaspäeval esitasid Prantsusmaa, Suurbritannia, Hispaania, Taani ja Rootsi Iisraeli suursaadikutele protesti. Ka Saksamaa, Jaapan ja Venemaa kritiseerisid juudiriigi plaane.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon hoiatas, et asunduste laiendamine oleks kahe riigi lahendusele peaaegu surmav hoop.

Iisraeli ajaleht Yediot Ahronot kirjutas mitmele diplomaadile viidates, et sellisel koordineeritud reageeringul on tõenäoliselt Washingtoni heakskiit.

USA presidendi Barack Obama pressiesindaja Jay Carney kutsus Iisraeli juhte ühepoolsetest otsustest loobuma ning vaoshoitust üles näitama.

Kuid Netanyahu ei ole lasknud end kriitikal kõigutada.

"Langetatud otsust ei muudeta," ütles tema kantselei allikas esmaspäeval.

Siseministeeriumi pressiesindaja kinnitas mitu tundi hiljem, et Iisrael kavatseb taaselustada kava Ida-Jeruusalemma Ramat Shlomo juudiasundusse 1600 uut kodu ehitada. Kui plaan 2010. aastal avalikustati põhjustas see tõsise diplomaatilise tüli Washingtoniga.

Iisrael ei ole üksikasju ega ajakava avalikustanud.