Pealinnast lõunas on veel saari, mille olukord ei ole teada. Need, kes on saartest üle lennanud, teatavad laiaulatuslikust hävingust, vahendab BBC News.

Kogu riigis on paljud inimesed oma kodud kaotanud või seisavad neil ees ulatuslikud parandustööd. Telekommunikatsioonid, elektri- ja veevarustus on rängalt kannatada saanud.

„Me vajame hädasti veepuhastustablette, et olla kindlad, et vesi on joomiseks ohutu,“ ütles UNICEF-i esindaja Alice Clements. „Me vajame hädasti toitu kogukondadele, kelle saak on absoluutselt hävinud ning kulub kolm kuud uue kasvatamiseks. Ma vajame väga varjualuseid.“

„Me sõltume sellest, et toit põllul ja aedades on veel söödav ning seda saab kasutada esimesel nädalal, aga pärast seda peame me saama toitu kohapeale,“ ütles president Baldwin Lonsdale'i kantselei esindaja Benjamin Shing.

Lisaks saagile on hävinud ka inimeste toiduvarud ning puit on liiga märg, et seda põletades süüa teha.

Torm tabas Vanuatut laupäeval, tuues kaasa väga tugeva tuule.

Abi toimetavad kohale mitmed riigid, eesotsas Austraalia ja Uus-Meremaaga, kuid abi laialijagamine võtab aega kahjustada saanud infrastruktuuri ja selle tõttu, et riik koosneb paljudest väikestest saartest.

Pealinnas Port Vilas on häving tohutu. Mõnedes piirkondades on taastatud elektri ja veega varustamine, kuid 90 protsenti elumajadest on kahjustada saanud.

Peasaarel ning Torba ja Penama provintsides riigi põhjaosas on ÜRO andmetel umbes 3300 inimest ajutistes varjualustes.

Pealinnast lõunas asuvate saarte kohta, mis jäid otseselt tsükloni teele, on vähem teada. Sinna jääb ka Tanna saar, kus elab 29 000 inimest. Saartega pole kontakti saadud.

Austraalia teatas teisipäeval, et saadab Vanuatule juurde abitöötajaid, sealhulgas otsingu- ja päästemeeskonna, ning veel kolm sõjaväelennukit abiga.