See raha peaks olema Euroopa Liidu järgmise seitsme aasta eelarve osa. Eelarve kulude osa on kokku 1280 miljardit eurot ning selle peavad veel heaks kiitma nii liikmesriigid kui ka Euroopa Parlament, vahendab Die Zeit.

Euroopa Liit kardab, et uue kriisi korral võib vägede transport Kesk- ja Lääne-Euroopast Balti riikidesse liiga kaua aega võtta. Eriti rasked või suuremõõtmelised militaarsõidukid ei saa praegu igal pool Euroopas maanteedel sõita.

Jean-Claude Junckeri juhitav Euroopa Komisjon on seetõttu teinud ettepaneku vaadata Euroopa liikumisteed enne 2019. aastat üle nende sõjalise sobivuse seisukohalt ning koostada nimekiri lõikudest, mis vajavad kõige rohkem renoveerimist. Parandustööd viidaks seejärel läbi selleks planeeritava 6,5 miljardi euro eest.

Ka NATO tahab hoolitseda vägede ja materjali kiirema transportimise eest Euroopas ning rajab seetõttu uue toetus- ja varustuskomando Saksamaa Baden-Württembergi liidumaale Ulmi.

NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi sõnul tuleb 90 maa-, õhu- ja mereväeüksust nii ette valmistada ja varustada, et neid saaks kriisiolukorras 30 päevaga või kiiremini lahingusse saata.

Kokku käib jutt 30 000 sõdurist, 300 lennumasinast ja vähemalt 30 sõjalaevast või allveelaevast. Niinimetatud odaotsana on 5000 sõdurit pidevas valmisolekus ja võivad mõne päeva jooksul koos relvade ja varustusega kriisipiirkonda jõuda.