Riskantsed lähenemised õhuruumis, provokatiivsed madallennud, agressiivsed manöövrid – ohtlike sõjaliste vastasseisude arv Venemaa ja lääne vahel on pärast Ukraina kriisi algust dramaatiliselt suurenenud. Ainuüksi möödunud kaheksa kuu jooksul on Venemaa ja lääne vahel olnud 40 teravat olukorda, selgub Londonis asuva European Leadership Networki (ELN) uuringust, mis avaldatakse esmaspäeva, kirjutab Der Spiegel.

Uuringus on Der Spiegeli teatel ära toodud kolm juhtumit, millel oli ekspertide sõnul potentsiaal inimohvreid kaasa tuua või kutsuda esile sõjaline konflikt NATO ja Venemaa vahel. Nende hulgas on kokkupõrkelähedane olukord Skandinaavia reisilennuki ja Vene luurelennuki vahel, mis oma asukoha kohta informatsiooni ei andnud.

Eriti kriitiliste sündmustena mainitakse Eesti salateenistuse töötaja röövimist ja väidetava Vene allveelaeva otsinguid Rootsi mereväe poolt. Veel 11 juhtumit nimetab ELN tõsisteks, provotseerivateks ja agressiivseteks.

„Siin mängitakse ohtlikku mängu äärmise riskiga,“ ütles Saksamaa endine kaitseminister ja ELN-i liige Volker Rühe. „Kõik osapooled, eriti Venemaa peaksid sõjalist vaoshoitust üles näitama.“