Barroso kasutas oma iga-aastat kõne „olukorrast liidus“ Euroopa Parlamendi ees euroskeptikute hoiatamiseks selle eest, et nende vaenulikkus Euroopa Liidu vastu võib Euroopa taas sõtta paisata, vahendab Daily Telegraph.

Halvasti varjatud viitega Suurbritannia peaministrile David Cameronile, kes tahab Euroopa Liidu võimu kärpida, ütles Barroso, et saja aasta möödumine Esimese maailmasõja algusest järgmisel aastal peaks olema meeldetuletus liidu rolli kohta Euroopas rahu säilitamisel.

„Las ma ütlen kõigile neile – sealhulgas mõnedele selles kojas – kes rõõmustavad Euroopa raskuste üle ning kes tahavad meie integratsiooni tagasi pöörata ja naasta isolatsiooni juurde: integreerumiseelne eraldusjoonte Euroopa, sõda, kaevikud, ei ole see, mida inimesed ihaldavad ja on ära teeninud. On meie kohus seda säilitada ja süvendada,“ ütles Barroso.

Oma tõenäoliselt viimases aastakõnes Euroopa Komisjoni presidendina, millisel ametikohal on Barroso olnud üheksa aastat, kinnitas ta, et eurotsooni kriis on näidanud vajadust veelgi tihedama liidu järele, sest edukas majanduslik liit sõltub poliitilise ülesehituse usutavusest.

„Ma usun, et poliitiline liit peab olema meie silmapiiril,“ ütles Barroso. „Me oleme ajaloo ümberkujunemisfaasis.“

Barroso tunnistas, et Euroopa Liit on mõnikord teinud vigu, kuid kriitikud peavad tegema reforme, mitte lahkuma.

„Kas me tahame Euroopat paremaks teha või anname alla? Minu vastus on selge: võtke osa. Kui teile ei meeldi Euroopa sellisena, nagu ta on, parandage seda,“ ütles Barroso.

„Mitte kõik ei vaja lahendusi Euroopa tasemel. Euroopa peab keskenduma sinna, kus ta saab lisada kõige rohkem väärtust. Kus see nii ei ole, sinna ei tohiks oma nina toppida. Euroopa Liit peab olema suur suurtes asjades ja väiksem väiksemates asjades... see on miski, mille me oleme minevikus kohati unustanud,“ rääkis Barroso.

Kinnitades, et eurotsoon on nüüd õigetel rööbastel, esines Barroso hoiatusega Saksamaa ja Prantsusmaa suunas, mille järgi peavad Euroopa Liidu ühisrahatsooni liikmed jätkama ebapopulaarse poliitika ajamist, mis annab rahvuslikku suveräänsust üle Brüsselile.

„Aega ei ole raisata, nii et ma hoiatan selle venitamise eest. Eriti kutsun ma liikmesriike üles mitte viivitama,“ ütles Barroso. „Nüüd on käes aeg tõusta rahvuslikest ja kolkahuvidest kõrgemale.“

„Praegusel ajahetkel, hapra tervenemise juures, on suurim oht, mida ma näen, poliitiline,“ manitses Barroso. „Kriisi selles faasis on valitsuste töö pakkuda kindlust ja etteennustatavust, mis turgudel endiselt puudub.“