Kaheksandat päeva kestva häältelugemiste tulemuste põhjal eeldatakse, et Turnbulli koalitsioonil õnnestub kindlustada veel kaks viiest küsimärgi all olevast parlamendikohast, mis võimaldab mehel luua enamusvalitsuse pärast seda, kui erakonna käes on juba 74 alamkoja 150 kohast, vahendab uudisteagentuur Reuters.

“Me oleme valimised võitnud,” rõõmustas Turnbull täna pressikonverentsil Sydneys. “Me oleme neil valimistel oma poliitiliste vaadete eest raevukalt võidelnud, tehes seda rahumeelselt. See on midagi, mida tuleks tähistada.”

Kuigi Turnbullil on kõigi eelduste kohaselt võimalik moodustada enamusvalitsus, on konservatiivide positsioon senisest nõrgem, samal ajal kui leiboristidel, väikeerakondadel ja n-ö sõltumatutel õnnestus tulemust parandada.

Turnbulli napp võit leiboristide ees sunnib teda tõenäoliselt üha enam toetust otsima sõltumatute hulgast, keda on tänavuste valimiste tulemusel parlamendi alamkojas viis. See omakorda tõstatab aga küsimuse valitsuse efektiivsusest pikemas perspektiivis.

69 kohta saanud leiboristide juht Bill Shorten tunnistas kaotust ja õnnitles Turnbulli. "On selge, et valitsuse moodustab Turnbull ja tema koalitsioon," tõdes ta.