Ungari-Austria piiril viibinud hinnanguliselt 4000 põgenikku kostitati vee ja banaanidega ning neid asuti järk-järgult bussidega Austria linnadesse transportima. Ungari territooriumilt lahkudes, kõlas põgenike hulgast hüüdeid: „Aitäh, Austria!“

Samal ajal hakati pärast päevi kestnud kaost ja segadust Budapestis raudteejaama lähedal asuvas räpases laagris maganud põgenikke Austria piiri äärde toimetama.

„Arvestades praegust olukorda, on Austria ja Saksamaa otsustanud lubada põgenikel oma teekonda neisse riikidesse jätkata,“ kirjutas täna Austria liidukantsler Werner Faymann oma Facebooki lehel.

Austria ametnikud on lubanud teha kõik võimaliku, et põgenikel oleks võimalik riiki siseneda ohutult ja sujuvalt.

Pärast segadust tekitavat ööd, mille jooksul politsei hoiatas ka, et ungarlastest jalgpallihuligaanid on ähvardanud põgenikelaagrit rünnata, lubati sisserännanutel viimaks kella ühe paiku varahommikul bussidesse istuda. Väsinud, kuid õnnelikud põgenikud suundusid neisse hõisete ja aplausiga.

Raudteejaama lähistel juba päevi veetnud inimesed lootsid Austriasse ja Saksamaale reisida rongiga, kuid Ungari valitsus lubas esmaspäeval väljuda vaid kuuel rongitäiel põgenikel ja peatas seejärel igasuguse rahvusvahelise rongiühenduse Läänega.

Ametnikud ütlesid, et enam kui tuhatkond põgenikku, kes hakkasid reedel mööda peamist riiki Läänega ühendavat M1 maanteed kõndima, segavad liiklust. Ka nemad lubati nüüd bussidega piiripunktidesse toimetada.

Pealinnas tiirlesid politsei helikopterid ümber räpase telklaagri ja põgenikud, teadmata, mida teha või kuidas käituda, hoidsid tugevasti üksteise ligi. Veidi enne kella üht öösel andis üks mees teada, et sisserännanud toimetatakse piiri äärde ja neil soovitatakse kaasa võtta nii palju toitu ja vett kui võimalik. Perekonnad asusid meeleheitliku kiirusega oma asju kokku pakkima. „Olge valmis teele asuma,“ öeldi neile ruuporist.

Nõukogude ajast pärit maakonnaliinidel sõitvate logisevate bussidega asuti põgenikke riigi piiri äärde toimetama. Inimesed ootasid pikas sabas, et busside peale pääseda ja kell 1.10 alustas esimene buss teekonda, viimane väljus veidi enne kella 2.

Austria piiri ääres ootasid asüülitaotlejaid hoolimata varajasest kellaajast ja vihmasajust kohalikud vabatahtlikud. Viini teatel aidatakse ka neid põgenikke, kes soovivad edasi liikuda Saksamaale, mitte jääda Austriasse. Nemad viiakse lähimasse raudteejaama. Kes aga soovivad riiki jääda, viiakse vastavatesse keskustesse, kus uuritakse nende tausta ja kontrollitakse isikuandmeid.

Otsus lubada sisserännanutel lahkuda tuli pärast Ungari kõrgete ametnike erakorralist kohtumist, kus otsustati, et eelmainitud otsus tuleb langetada humanitaarkaalutlustel. Oma nõusoleku andis ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Hommikupoolikul ületas Ungari-Austria piiri enam kui 4000 inimest ja see arv kasvab iga järgneva tunniga. Saksamaa politsei hinnangul saabub pelgalt tänase päeva jooksul riiki kuni 10 000 põgenikku.

Vahemere on selle aasta jooksul ületanud enam kui 300 000 põgenikku, maismaa ja Kreeka kaudu on Ungarisse sisenenud pea 170 000 inimest.

Eesti on lubanud järgneva kahe aasta jooksul vastu võtta vähemalt 150 inimest.