Nimelt kasutavad väidetavalt konsulaartöötajad diplomaatilisi numbrimärke, mida maksu- ja tolliametil ei ole õigus ilma põhjuseta kontrollida, kirjutab venekeelne Delfi.

Kõik sai alguse sellest, kui Venemaa kodanik Gontšarov otsis konsulaarabi Narvas asuvast konsulaarosakonnast. Seal kohtus ta oma vana sõbra Juri Dmitrieviga, kes samuti on Narva elanik.

Dmitriev rääkis aga jutu käigus, et töötab konsulaadis ning samas käib ühe teise konsulaartöötajaga Venemaalt diplomaatilisi numbrimärke kasutades salasigarette toomas. Kuna mehel olevat aga probleeme sigarettide mahamüümisega, siis palus ta Gontšarov abi.

19. septembril videokeskkonda Youtube laetud videost on kuulda, kuidas räägitakse sellest, et Venemaalt toodavaid sigarette müüakse Narvas kahekordse hinnaga ja üle piiri käiakse umbes korra nädalas.

"Ja sellised ausad inimesed meie diplomaadid siis ongi," nendib Gontšarov videos, meenutab oma kogemusi teistes maades töötades ning nendib ka, et teistes maades sellise asjaga vahele jäädes oleks tulnud palju pahandust. "Siin aga võtab sind vahele seesama käsi, mis ütleb sulle: poiss, nüüd lähed tood mulle rohkem."

Väidetavalt kasutatakse transpordiks Mercedes-Benz Sprinter väikebussi konsulaadi registreerimismärgiga CD 2814, mille eest on vastutav narvalane Gennadi Šestakov. Samas ei saa seda autot keegi kasutada ilma kohalike diplomaatide loata.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Kallase sõnul amet vastavalt "Diplomaatiliste suhete Viini konventsioonile" diplomaatilise numbrimärgiga autosid ilma kahtluseta kontrollida ei tohi.

"Konventsiooni artikli 36 lõike 2 alusel võib amet diplomaadi pagasit kontrollida, kui on põhjendatud kahtlus, et seal võib olla salakaupa," selgitas Kallas ning lisas, et amet ei saa anda infot ühegi konkreetse isikuga seotud tollikontrolli kohta, kuna tegemist on maksusaladusega.

Delfi on küsinud kommentaari ka Narvas asuvast konsulaadist, kust seni veel vastatud ei ole.