„Island on oma hea ettevalmistuse ja pühendumuse poolest heaks eeskujuks ka teistele ELi pürgivatele kandidaatriikidele,“ lisas ta.

Paeti sõnul on oluline, et Brüsselis Islandiga toimunud liitumiskonverentsil jõuti maksustamise ja keskkonnaküsimuste üle läbirääkimisteni. „Usume, et ka keerulisematel teemadel – näiteks nagu kalandus – on võimalik jõuda kokkuleppele, mis arvestavad Islandi eripärasid ja samas kaitsevad ELi põhimõtteid,“ ütles Paet. „Loodame, et enne Islandi kevadisi parlamendivalimisi õnnestub avada läbirääkimisteks võimalikult palju peatükke.“

Eesti on välisminister Paeti kinnitusel valmis Islandiga jagama oma kogemusi Euroopa Liiduga liitumisest nii kahepoolselt kui ka koostöös Euroopa Komisjoniga. Rääkides kahepoolsetest suhetest kinnitasid Paet ja Skarpheðinsson suurepärast teineteisemõistmist ja praktilist koostööd. „Island on väga oodatud tegutsema meie ruumidesse Pekingi saatkonda kohe, kui see järgmisel aastal valmib,“ ütles Paet.

Paet ja Skarpheðinsson rääkisid kohtumisel ka NATOst ja NATO õhuturbemissioonist Eestis, Lätis ja Leedus. „Ämari õhubaas on alates 2015. aastast täielikult valmis Balti riikide õhuturbeks,“ sõnas Paet.

Välisministrid rääkisid kohtumisel ka Põhjamaade ja Balti riikide NB8 koostööst ning koostööst ÜROs.

Välisminister Paetil on Reykjavikis kavas kohtumised ka Islandi presidendi Olafur Ragnar Grimssoni, parlamendi (Alþingi) presidendi Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttiriga ja parlamendi välisasjade komiteega.

Veel kohtub välisminister Paet Islandi ettevõtjatega, kellele räägib Eesti kogemusest euro kasutuselevõtul ja Euroopa Liidu liikmelisusest.