"Kiirkorras vahetas minister suvel välja Eesti Raudtee nõukogu liikmed ja nüüd siis sai üleöö teoks mitme EASi nõukogu liikmete ringivahetamine. Sisulisi selgitusi pole minister paraku andnud. Kuna riigile kuuluvad ettevõtted ja sihtasutused mängivad suurt rolli kogu riigi arengus, siis leian, et nõukogude mehitamine peab toimuma poliitiliselt märksa tasakaalustatumalt," rääkis Palo Delfile.

"Tänane võimukoalitsioon on nõukogude liikmete nimetamise head poliitilist tava rikkunud - probleem on palju laiem ja puudutab sealhulgas näiteks ka Eesti Energia, RMK, Arengufondi jne. nõukogusid," lisas Palo.

Riigikogu liikme arvates aitaks peatada üha süvenevat tendentsi, kus nõukogud muutuvad võimuparteide käepikenduseks, vastav seadusemuudatus, mis sätestab kõigi riigile kuuluvate ettevõtete ja sihtasutuste nõukogude liikmete määramise alused analoogiliselt Eesti Panga ja ERR nõukogudega. "Mõlemad nõukogud on poliitiliselt tasakaalustatud ja esindatud on ka oma ala spetsialistidega," rääkis Palo.

Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Arto Aasi (Reformierakond) sõnul ei peaks eelkõige vaatama nõukogu liikme määramisel mitte tema poliitilist kuuluvust, vaid kompententsi. Majandusminister Juhan Partsi endale lojaalsete inimeste määramise kohta EASi nõukogusse arvas Aas, et sellise käiguga on Parts endale ka nende inimeste otsuste eest vastutuse võtnud.

"Mul pole hetkelt põhjust arvata, et minister Partsi poolt viimasel ajal esitatud nimed EASi nõukokku oleks ebapädevad või ebausaldusväärsed. Aga eks aeg annab tunnistust, kuidas nad oma kohustuste täitmisega hakkama saavad. Ja loomulikult lasub tulemuste selgudes poliitiline vastutus ka ministril, kes oma kandidaadid paika pani," rääkis Aas Delfile.

Delfi kirjutas hiljuti, kuidas pärast mitut vangerdust on majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts saanud oma tahtmise ning kamandab täielikult Euroopa abiraha jagavat EAS-i talle ustavate inimeste kaudu asutuse nõukogus.

EASi üheteistkümnest nõukogu liikmest on nüüdseks kuus Juhan Partsi favoriidid, kes saavad ministri-meelsete otsuste läbiviimise eest 350-470 eurot kuus. Väiksem tasu on nõukogu tavaliikmel, kõrgem taks nõukogu esimehel.