Reinsalu andis volikogule teada Reformierakonna ettepanekust jätkata valitsuse moodustamist kolme partneriga.

Reinsalu rääkis Delfile, et valitsuse vedamise vastutust kandev Reformierakond tegi IRLile ettepaneku kõnelustega edasi minna. "Eesti vajab tugevat ja reformisuutlikku valitsust," sõnas Reinsalu ja lisas, et see on valitsuse moodustamisel proovikivi.

Reformierakonna teade tuli IRLi volikogule kätte reaalajas. "Võtsime Reformierakonna seisukoha teadmiseks ja kujundasime volikogus oma seisukohti," rääkis Reinsalu. Tema kinnitusel ei ole IRLi positsioon muutunud võrreldes selle ajaga, mil alustati läbirääkimisi nelja partneriga.

Reinsalu pidas mõistlikuks, et ka sotsiaaldemokraadid kujundavad oma seisukohad kujunenud olukorras. Seepärast ei kiirustanud ta sündmustest ette ega soostunud spekuleerima, kas ka sotsid võivad läbirääkimiste laua tagant lahkuda.

Reinsalu hinnangul ei ole mõtete kõneluste uue algusega küll venitada, kuid täpsed ajad ja täpsed kohad saab paika panna siis, kui sotsid on oma seisukohad kujundanud.

Keskerakonna kaasamise küsimus tema sõnul ei ole hetkel aktuaalne. "Reformierakond on teinud ühe käigu ja ettepaneku, kuidas edasi minna, muid kombinatsiooni variante mõeldakse siis, kui üks ideekaart ei tööta," ütles Reinsalu.

Kuigi Reinsalu sõnul on igal erakonnal oma põhimõttelised seisukohad ja need on läbirääkimiste pidamisel aluseks, ei soovinud ta IRLi punaseid jooni meedias maha märkida. "Räägime nendest ikka laua taga, mitte meediaruumis," sõnas ta.

"Vabaerakonnale on olulised oma ideed, mis said valijate toetuse, nad kaitsesid neid ja selles pole midagi taunimisväärset," ei mõistnud Reinsalu Vabaerakonda hukka. Ta lisas, et Vabaerakond on andnud oma positiivse panuse nendele läbirääkimistele.

Reinalu andis täna Türil toimunud IRLi volikogul liikmetele ülevaate ka seni toimunud koalitsioonikõnelustest ning IRLi kesksetest seisukohtadest.

Reinsalu sõnul on IRLi huvides, et Eesti saaks tugeva valitsuse, mis suudab ellu viia vajalikke reforme.

"IRLi selge soov on, et moodustatav valitsus näeks ette konkreetsed sammud madalapalgaliste maksukoormuse vähendamiseks, riigi-ja haldusreformi läbi viimiseks, majanduse elavdamiseks ning riigikaitse tugevdamiseks," rääkis Reinsalu.

Ühtlasi otsustati täna toimunud IRLi volikogul kutsuda kokku erakonna suurkogu 6. juunil. Suurkogu raames valitakse erakonnale uus esimees ja juhtorganid.