Küsimusele, kas Reformierakond esitas täna SDEle ja IRLile oma programmi, millele teised peaksid lihtsalt alla kirjutama, vastas Rõivas: "Ei-ei vastupidi, kuna me oleme pikalt kõnelusi pidanud, siis on detailselt teada kõikide erakondade prioriteetsed küsimused. Esitasin oma nägemuse, kuidas neid on võimalik ühildada selliselt, et kogupilt kokku tuleks ja riigi rahaliste võimalustega kaetud saaks."

"Minu ettepanek tugines erakondade väljakäidud prioriteetidele, millele lisaks kaardistasime veel kõige olulisemad sõlmküsimused," rääkis Rõivas, kelle ettepanekute seas on tööjõumaksude langetamine madalapalgalistel, lastetoetus tõus, haldusreform ja riigireform. Kuid kuni osapooled pole konkreetsetes detailides kokkuleppeni jõudnud, ei pidanud ta võimalikuks detaile avaldada.

Peaministri sõnul leppisid osapooled kokku ka edasise kõneluste graafiku ja töökorra. Et kõneluste tempot tõsta, moodustati eri teemade lõikes erialatöögrupid. 

Kõnelustega tuli takus

Küsimusele, kas läbirääkijad soovivad koalitsioonileppeni jõuda 30. märtsiks, mil koguneb uus riigikogu, vastas Rõivas: "Vaatame. Me ei piira kõnelusi väga konkreetsete tähtaegadega, selge see, et mida kiiremini edasi minna, seda kiiremini saab Eesti tugeva mandaadiga valitsuse."

Peaministri sõnul on põhimõtteliselt olemas võimalus, et juba nädalavahetusel võivad koguneda kõigi kolme erakonna volikogud, et heaks kiita koalitsioonilepingu programm. "Loodan, et praktikas see ka õnnestub, aga täna on seda lõplikult veel väga vara öelda," lausus Rõivas. "Eeldusel, et me saame põhiküsimustes kokkuleppele ja eeldusel, et töögrupid jõuavad oma töö tehtud, on erakondade volikogudel võimalik nädalavahetusel ka kokku tulla." 

Rõivase sõnul ei taha läbirääkijad siiski end liiga palju ajagraafikuga piirata. "Ajagraafik on indikatiivne, kui läheb natuke kauem, siis läheb natuke kauem," rääkis Rõivas, kelle sõnul võimaldab praegune töögraafik nädalavahetustel erakondade volikogudel kokku tulla, seega ka 30. märtsiks koalitsioonileppeni jõuda.

Kohtade jaotus selgub kõneluste lõpus

Ka ei osanud Rõivas veel vastata küsimusele, kuidas jaotatakse ministrikohad ja kes saab riigikogu esimeheks. "Nii nagu ka varem, soovin jätta vastutusjaotuse kõige lõpuks," ütles Rõivas. "Lootus on, et kui me saame 30. märtsiks kõige olulisemates sisulistes küsimustes kokkuleppel, siis on võimalik rääkida ka ametikohtadest."

Rõivase sõnul on olemas lähtekohad, mille järgi on võimalik ellu viia ka haldusreform ning erinevate erakondade ideedest kokku pandud riigireformi kava. Printsiibis on sinna kirja saanud põhimõttelised uuendused ka avalikus teenistuses.

"Ka selle aja jooksul, mis me oleme SDEga valitsuses olnud, lähipäevadel saab sellest täpselt aasta, võtsime vastu tööjõureformi elluviimiseks vajalikud seadused," tõi Rõivas näite valitsuse reformisuutlikkusest ja märkis, et tööjõureformi elluviimine ei ole kindlasti veel lõppenud.