"ETV saade Pealtnägija paljastas ilmekalt, mil moel Kokk asju ajab. Peipsi kalurite IRLi astuma sundimine ja kriminaalse taustaga inimeste erakonda toomine on vaid mõned näited tema käekirjast. Jõgeva-ja Tartumaal on avalik saladus, et Kokk meelitab omavalitsusjuhte IRLi astuma lubadustega tuua nende valda riiklikke investeeringuid," ütles sotsiaaldemokraat Jaan Õunapuu.

Lisaks sai Õunapuu sõnul äsja ajalehest lugeda, et Palamusele plaanitavat Lible skulptuuri on rahastatud siseministeeriumi kaudu tulnud toetusest, mida aitas välja kaubelda Jõgevamaalt riigikogusse valitud Aivar Kokk.

"Kas see pole mitte mõjuvõimuga kauplemine? On sügavalt arusaamatu, miks Urmas Reinsalu, Mart Laar ja Andres Herkel kõige sellega lepivad. Sundparteistamine pole Eesti asja ajamine," kinnitas Õunapuu.

Sotsiaaldemokraadid tuletavad meelde, et aasta tagasi sai avalikuks, kuidas riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants sekkus Toila kohalikku poliitikasse, soovitades loobuda oma parteikaaslase umbusaldamisest, sest vastasel juhul võib riik mitte rahastada Toila sadama projekti.

Kohaliku omavalitsuse autonoomia on põhiseaduse kohaselt üheks demokraatia aluspõhimõtteks. Sotsiaaldemokraadid leiavad, et riigivõimu sekkumine omavalitsuste tegevusse, seades toetuste või investeeringute saamise sõltuvusse omavalitsuste poliitilistest otsustest või omavalitsusjuhtide parteilisest kuuluvusest on murettekitav ja demokraatlikus ühiskonnas lubamatu.

Sotsiaaldemokraadid kavatsevad esitada arupärimise justiitsminister Hanno Pevkurile, et uurida, kuidas suhestub IRLi poliitiku poolt aetav sundparteistamine ja mõjuvõimuga kauplemine karistusseadustikuga.