Edgar Savisaar vastas Delfi ja Päevalehe palvel lugejate küsimustele, kuid esitasime talle ka enda poolt 15 küsimust, millest osasid koos Savisaare edastatud vastustega saate lugeda alljärgnevalt:

Miks tahate jätkata Keskerakonna esimehena ka pärast novembrikuist kongressi, kui arvestada, et teid puudutav kriminaalasi ning mitmed muud asjaolud on erakonnale kujunenud koormaks?

Alates 1990ndast aastast on minu vastu algatatud kümmekond kriminaalasja. Ükski neist ei kujunenud Keskerakonnale koormaks, kõik lõppesid mulle võidukalt.

Kadri Simson, kelles paljud näevad uut tõenäolist Keskerakonna esimeest, ütles esmaspäevases intervjuus Eesti Päevalehele, et lähikuudel selgub, kas Savisaar võtab lähedaste nõu kuulda. Millist nõu lähedased teile annavad pidades silmas nii erakonna tulevikku kui ka teid puudutavat kriminaalasja? Kes on need lähedased, kelle arvamus teile enim korda läheb ning millist nõu nad teile annavad?

Me oleme Kadriga olnud ikka üks paar, tema toetab mind ja mina mäletan minu toetust temale mitmel korral kui Kadri oli rünnaku all. Mis puutub lähedastesse, siis mitte ainult nemad ei toeta mind, vaid iga päev annavad praegu sajad inimesed allkirju minu toetuseks. Olen neile inimestele südamest tänulik ja loodan, et peatselt saab 40 tuhat allkirja täis. Kirikutes palvetatakse minu eest. Inimesed saadavad mulle toetuskirju. Helistatakse mulle ja erakonna büroosse. Antakse sõprade vahendusel häid soove ja toetusavalduse edasi. Lähedased annavad nõu vastu pidada ja edasi võidelda.

Milline on teie nägemus - mis saab Keskerakonnast siis, kui Edgar Savisaar ei ole selle esimees?

Meil on mitu hoiatavat eeskuju. Koonderakond ja Rahvaliit, aga ka Reformierakond – pärast Kallase lahkumist ei ole see enam sama liberaalne erakond, mis oli. Aga ma usun, et Keskerakond on oluliselt kõvem partei kui see seltskond, keda ma just nimetasin ja on Eesti poliitikas mitte ainult 10, vaid ka ka 35 ja 100 aasta pärast tugev partei. Ega me vähemaga lepi.

Teie ametist kõrvaldamise kohtumääruses viitab eeluurimiskohtunik peamise põhjusena, et võimalust nagu hakkaks te tunnistajaid mõjutama, saab järeldada teie senise käitumise pinnalt. Kuidas te seda põhjendust kommenteerite? Mida olete teinud, mida võiks kohtunik juba tõlgendada kui tunnistajate mõjutamist?

Mul on raske seda kommenteerida, sest ega kohtunik Aime Ivanson pole oma seisukoha tagamaid rohkem avanud, kui üks lause kohtumääruses. Ega ma ise täiendavast selgitusest ära ei ütleks. Loodan, et minu esindajatele ringkonnakohtus seda selgitatakse ja siis kindlasti jagan ka teiega infot, mis mulle laekub.

Avaldasite sellel nädalal, et kapo viis Hundisilmalt kaasa muude asjade hulgas sularaha. Selle fakti avalikustamise järel oleks avalikkusel oluline ka teada, kui suurest summast sularahast jutt käib?

Ma kavatsen selle kaitsepolitseilt tagasi nõuda ja siis võime selle kasvõi koos üle lugeda.

Miks väidate, et Kapo teeb tellimustöid, kui Tallinna Sadam ju näitas pigem muud?

Mida näitas! Vaikus on ju sadama ümber. Naeruväärne, et see ainult nende kahe mehe ahnusena avalikkusele maha müüdi. Prokuratuur poliitilisi ja muid seoseid ei uuri. Michal on määranud nõukokku oma sõbrad. Minul pole usku, et nad aitavad kaasa tõe välja selgitamisele. Juhin tähelepanu ka sellele, et ütlesin selgelt, et minu vastaste kahtlustuste taga on IRL-i tegelased, Tallinna Sadama asi on aga IRL-i põhikonkurendi Reformierakonna vastu. Nii et ei näidanud see Tallinna Sadam midagi muud kui seda, mida me oleme kogu aeg rääkinud. Võib-olla Tallinna Sadama asjas ohverdatigi etturid, et rünnak minu vastu tunduks usutav.

Olete valmis seisma väidete ees, et teid tõesti üritati tappa?

Korduvalt. Mäletan, kuidas kunagine siseminister Jüri Pihl ühel õhtul mulle koju helistas, et mind hoiatada. Isegi minu peaministriks oleku ajal olid sellised intsidendid.

Mida ütlete Keskerakonna valijatele ja kaaspoliitikutele, kes ei ole osalt Teie süül saanud juba aastaid riiklike otsuste tegemisel kaasa rääkida?

Kui ma milleski süüdi olen, siis selles, et ei ole Keskerakonnal lasknud muutuda sotside moodi parteiks, kes valitsuses ajab Reformierakonna asja ning kelle poliitikuid saab paari ministrikohaga taltsutada.

Keskerakond räägib kogu aeg kaasa riigiasjades. Ma arvan, et me oleme olnud tubli opositsioon ja hoidnud nii mõnegi rumaluse ära. Elektrijaamad kuuluvd endiselt Eestile ja Eesti Raudtee kuulub taas riigile ja pange tähele - jälle räägitakse nende erastamisest.

Tallinn on ikkagi Eesti pealinn ja siin oleme selgelt näidanud, mida suudame. Usun, et meie poliitika toetas kogu Eestit raske majanduskriisi ajal ja toetab praegugi.

Kellele oli suunatud Teie Poska majas toimunud pressikonverentsil öeldud lause nagu oleks Teie ja Keskerakonna vastase rünnaku taga IRL? Kas Te tõesti mõtlesite seda tõsiselt?

Täiesti tõsiselt. KAPO endine peadirektor Raivo Aeg, kes algatas kirikuraha skandaali, astus seejärel IRL-i. KAPO praegune peadirektor Sinisalu tegi endale nime lindiskandaali ajal ja on IRL-ile väga lähedane. Sinisalu kinnitas ametisse siseminister Ken-Marti Vaher IRL-ist ja olen päris kindel, et Raivo Aeg on talle väga mitmes mõttes eeskujuks ja leiame peatselt ka Sinisalu IRL-i nimekirjast kandideerimas. Praegu teeb endale head kampaaniat.

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Martin Arpo, kes Yana Toomi ründas ja kohtus lakkida sai, kandideeris samuti kunagi Isamaliidu nimekirjas.

Kuidas kommenteerite väidet, et Reformierakonna juhitud valituse parim garant olete Teie, kui jätkate Keskerakonna juhina?

Kui selline asi oleks tõsi, siis kaoksin poliitikast, kus kurat kohe homnepäev, et Reformierakonnast vabaneda.

Millised ja kelle kingitud juubelikingitused Hundisilmalt kapo poolt ära viidi?

Sama lugu nagu sularahaga. Kui saan tagasi, näitan ette.

Milline oli viimane viga, mille Te tegite?

Nõustusin selle pagana intervjuuga, aga mida teha. Poliitik peab sõna pidama!

Nüüd järgnevad Delfi lugejate küsimused ja Savisaare vastused neile:

Küsimus lihtne, miks üks seltskond nö ärimehi linnalt head lepingud saab, millest tulu ei tule linnale?

Sellist seltskonda ei ole ja linn teeb ainult linnarahvale kasulikke lepinguid.

Miks te ei lähe kokkuleppemenetlusele? On ehk lootus mitte kinni minna.

Kui läheksin kokkuleppemenetlusele, siis tunnistaksin midagi, mida ma ei ole teinud. Võitlen võiduni!

Kas vastad kõigile küsimustele või vaid mugavatele?

Vastan ebamugavatele esimeses järjekorras.

Kuidas põhjendad "Pealinnas" oma väidet, et idarahaskandaali kasutati, et varjata IRLi elamislubade skandaali? Esimene puhkes ju 2010. aasta detsembris, sellal kui elamuslubadega kauplemine selgus 2011. aasta sügisel.

Aga millal algas elamislubadega kauplemine?

Kuidas põhjendad väidet, et KAPO ja Prokuratuur on koalitsiooni mõju all? Need on ju sõltumatud organisatsioonid, kusjuures Tallinna Sadama skandaali tõi ju KAPO avalikuks. Kas Teile on loogika mõiste tuttav?

Vastasin sellele, kui vastasin toimetuse samasisulisele küsimusele.

Kui soe suhe on Keskerakonnal ja EKRE-l? Viimane on pidev esineja Teie loodud Maailma kõige "kallutamatus" televisioonis ehk Tallinna TV-s

Seda ütlesite õieti, et Tallinna TV on kallutamatu. Teile ka tervist!

Kuidas kommenteerite Stalnuhhini kuluhüvitiste teemat.

Kas te ei arva, et kogu see kuluhüvitiste asi on pseudoteema?

Olete ise garant sellele, et Teie erakond ei pääse valitsuskoalitsiooni. Sellele tuginedes, kas Teid ei huvita see, kas Teie erakond osaleb riigijuhtimises?

Kommenteerisin seda juba toimetuse küsimustele vastuseid andes.

Eelmisele viidates, kui koalitsiooniuks on nagunii kinni, siis keda huvitaks Teie isiku ja erakonna kompromiteerimine täna kui valimisi ei ole tulekul?

Presidendivalimised on kohe tulemas. Keskerakond on ohtlik vastane kogu aeg.

Kes oleks Teie arvates parim erakonnaliider peale Teie lahkumist sellelt kohalt?

Meil valivad liidri erakonna liikmed.

Teie arvates on Teie uurimine seotud sadamaskandaali summutamisega. Miks peaks KaPo enda ühte uurimist sumbutama teisega? (Pealegi me pea igapäevaselt kuuleme ka sadama uurimise kohta.)

Seda kommenteerisin juba toimetusele vastates.

Miks Siret Kotka on ühe ja sama episoodi juures korduvalt valetanud ja vassinud? (Siret Kotka on ühes kahtluse all olevas episoodis osaline.)

Siret Kotka on üks kõige ausamaid inimesi, keda ma tean.

Viimane. Miks Te ei lahku erakonnajuhi kohalt väärikalt, andes võimaluse erakonnale osaleda kariigi poliitilises juhimises?

Samuti vastasin eespool.

Ühesõnaga miks keskerakond teeb kõik selle nimel, et enda reitingut hävitada ja Reformierakonna mainet kasvatada?

Keskerakonna reiting on viimase kaheksa aasta jooksul olnud pidevalt üle 20%. Teiste erakondade reiting kõigub nagu pendel, meil aga püsib kindlalt.

VEB-fond ja KE osa selles ehk miks nõustus KE uurimistulemuste salastamisega 75-ks aastaks? Järelikult on KE-l, mida varjata.

Küsige Riisalult, tema oli selle uurimiskomisjoni liige.

Miks Keskerakond ei ole saanud võimalust nooreneda nii nagu praktiliselt kõik muud Eesti erakonnad on seda saanud eelmise põlvkonna juhtide kõrvaleastumise ja järgmise põlvkonna toetamise kaudu? Kas teil ei ole tekkinud mõtet, et Keskerakond on muutumas pensionärieelikute ja pensionäride parteiks?

Keskerakonna noorteorganisatsioon on Eestis kõige suurem poliitiline noorteühendus. Meie toetus noorte seas on alati olnud kõrge. Ärge vastandage vanu ja noori inimesi, kõigil peab Eestis olema hea elada.

Kas vastata plaanite samas stiilis, nagu Te seda linnavolikogu ees opositsiooni küsimustele vastates tegite?

Igal juhul kavatsen olla viisakam kui Ligi Riigikogu ees.

Kas toetate mõtet, et keskerakonnas on teisi võimekaid inimesi juhtimaks keskerakonda, linnavalitsuse juhtimisest rääkimata ?

Kindlasti. Mina ei ole kunagi kartnud edutada tugevaid ja tarku inimesi.

Tegelt ma üldse ei imesta, et näeme hoopis selliseid küsimusi endi omade asemel: Armas rahvas, minult küsisid miljonid eestlased, et kas ma tahan saada Eesti Vabariigi Presidendiks ja vastan teile, et mul pole õigus oma miljonite kodanike usaldust petta ning ma mitte ei taha vaid lausa saan.. Küll Pealinn ja TallinnaTV korrektsed küsimused meie totakate asemel esitab.

Näete! Teie küsimus jõudis minuni, mis ei pruugi veel tõestada, et Delfis ei ole üldse tsensuuri. Tallinna TV-s on saade linnapea tund ja ka seal saab vabalt esitada küsimusi ja neile vastatakse.

Enamikes Euroopa Liidu riikides tohivad kohalikel valimistel peale selle riigi kodanike valida veel ainult teiste Euroopa Liidu riikide kodanikud. Kas selline seadusemuudatus oleks Teie arvates hea ka Eestile? Põhjendage selgelt oma valikut.

Küsisid nii palju küsimusi, et pidime loosima, millisele neist vastata. See küsimus võitis. Uuri asja, Piret, tegelikult on vastupidi.

Kas Edgar Savisaarel jätkub kõige muu kõrval ka naljasoont? Kuidas suhtub ta heatahtlikusse huumorisse enda aadressil? Kas raamat „Kuidas Rahvarinnet sünnitati“ on talle tuttav?

Saatke raamat, vaatame.

Liiga palju on juba kuuldud hr Savisaare "vastuseid" varasemate intervjuude käigus. Enam ei jaksa.

Aga pead kuulama, kus Sa pääsed!

Kas ta ei usalda panku, et hoiab kodus sularaha?

Soovitan kõigile Eesti Ühistupanka, olen ise üks selle asutajaid.

Küsimusele vastus saamiseks võiks seekord esitatud küsimudt küsida ja küsida ja... kuni ta ka vastab . millal savisaar viimat mõnele küsimusele vastuse andis ja segast ei peksnud või küsija või küsimuse üle kohtlast nalja ei teinud?

Kui te midagi minu käest küsiksite, siis ma väga hea meelega vastaks teile!

Kuna Te ei ole enam linnapea ja ametlikult pole õigust käske jagada, kas siis hakkavad linnavalitsuse töötajad tegelema ka päriselt Tallinna linna asjadega? Millal tagandatakse ametist Helle Kalda? Saatsin Helle Kaldale kirja Mustamäel parkimise muredega ja selle peale sain temalt vastuse, et selliseid kirju ei tasu temale enam saata!

Olen ikka linnapea, aga jah, käske jagada praegu ei saa. Muidu paluksin Helle Kaldal siiski teie kirjale vastate. Parkimine on teema, millega oleme linnas väga tõsiselt tegelenud ja loodan, et saate oma küsimusele lahenduse.

Mida arvate 5 miljoni eraldamisest A Le Coq Arena lõpuni ehitamiseks?

Mina oleksin selle raha eraldanud pigem Kalevi rahvusstaadioni renoveerimiseks. Minu meelest on häbilugu, et seda seni tehtud ei ole.

Käivad jutud, et Teil olid KGB toimikutest teatud koopiad isikute kohta kes seda väga pelgasid. Mainitud on endist KAPO juhti ja hetkel aktiivseid poliitikuid ja avaliku elu tegelasi. Kas teil olid need toimikute koopiad ja kas see võis olla Teie vastu suunatud laiaulatusliku läbiotsimise aluseks ?

Üks versioon, mida mullegi on räägitud, on tõesti see, et võis olla suur huvi minu arhiivide vastu. Mina seda ei tea, kuid läbiotsimise käigus neile pöörati tõesti palju tähelepanu. KGB toimikuid siiski ei leitud.

Mis on Teie arvates poliitika ja miks on nii, et Teie puhul hülgavad Teid järjest Teie lähemad võitluskaaslased. See jätab Teist autoritaarse juhi mulje?

Miks Te pole käinud läbi aastate Estonia kontserdisaalis riiklikel vastuvõttudel vabariigi aastapäeval. Minu arust isegi terve taasiseseisvuse perioodi jooksul.

Kas viisavabadus Venemaaga on Eesti jaoks oluline?

Kas peate vajalikuks riigiettevõtete börsile viimist?

Vastan teie neljandale küsimusele, sest see on väga oluline teema, mille te tõstatasite. Olen riigiettevõtete börsile viimise suhtes väga ettevaatlik. Miks teie arvates ilusa nimega Eesti Post nimetati umber Omnivaks? Võib-olla selle pärast, et kui müüa Eesti Posti, tuleb rahvas barrikaadidele seda kaitsma. Omniva müügist pole kellelgi sooja ega külma, võib-olla Äripäev kirjutab paar artiklit.

Majanduslike huvide deklaratsiooni kohaselt oled eraisikuna vòlgu, samal ajal hoiad kodus sularahas sääste. Kas sa arvad, et kòik inimesed on lollid?

Ei arva, et kõik on inimesed on lollid.

Tundub nagu kõik küsijad on nagu justkui Reformierakonna propakandamasin.

Mulle tundub, et üks oli selgelt rohkem Isamaa-leerist.

Keskerakonna (KE) esimees, Edgar Savisaar, kuidas te kommenteeriksite Postimehe 01.10.2015.a artiklis esitatud väiteid selle kohta, et "Kui 2013. aasta lõpus oli partei sularahajääk kassas veidi üle 59 000 euro, siis eelmise aasta lõpu seisuga oli seda juba 174 427 eurot, mis moodustas 12 protsenti erakonna bilansimahust. Partei arvelduskontodel oli samal ajal vaid 41 000 eurot, kusjuures aastaaruannet auditeerinud vandeaudiitor juhtis tähelepanu, et erakonna lühiajalised kohustused (317 529 eurot) ületavad käibevara (223 353 eurot)./---/ Ka teiste erakondadega võrreldes oli Keskerakonnal sularaha ebatavaliselt palju: Reformierakond deklareeris oma sularahajäägiks kassas 266, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 354, Isamaa ja Res Publica Liit 3532 ja Konservatiivne Rahvaerakond 1030 eurot."? Kas kinnitate, et see aruandes deklareeritud sularaha summa 2014.a lõpu seisuga oli keskerakonnal olemas ka füüsiliselt ning kelle valduses, hoiustamisel või kontrolli all see sularaha kassajääk tegelikult oli? (st kelle käes tegelikult oli/on KE sularaha jääk füüsiliselt?).

Me oleme selles küsimuses andnud korduvalt vastuseid Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjonile ja ka ära tõendanud, et oleme nimetatud sularaha välja võtnud erakonna arveldusarvelt Danske pangas ning tekitanud sellega kassareservi likviidsuse tagamiseks. Tänaseks on sularaha jääk kassas oluliselt väiksem.

Lp hr Savisaar, kas Teile on teada huvitavaid ja intrigeerivaid asju teiste erakondade ja nende esindajate kohta? Teisisõnu - kas teate mõnd pöörast saladust, mida sisimas kaasas kannate ja mis võiks avalikustamisel kellegi tegevuse pahupidi pöörata või kellegi elu totaalselt muuta? Hoiate mõnd sellist saladust trumbiks? :)

Olen väga palju kirjutanud Eesti poliitika kohta raamatutes, mida olen avaldanud. Kui huvitab taas-iseseisvumise periood, siis seda olen põhjalikult käsitlenud nt raamatutes “Peaminister” ja “Rahvarinne 1988. Kakskümmend aastat hiljem”. Kui huvitab hilisem aeg, siis “Usun Eestisse” ja “Tõde Eestist” esimene ja teine köide on kindlasti huvitav lugemine. Ajaloos on nii, et kõik saladused tulevad lõpuks välja.

Kuna mitte kunagi ühelegi küsimusele konkreetset vastust ei saa, siis ma küsiks pigem küsimuse, mille vastus on kindel JA. Kas Teile tehakse liiga?

Pigem tundub, et mina teen mõnedele liiga ja see läheb neile väga korda.

Eesti Vabariigis on teatavasti sularaha aparaatidega nagu on, ses mõtes, et väljaspool Tallinnat Harju- ja Virumaal sisuliselt netu. Lihasööja bakter Savisaart ei võtnud, süda osutus kah tugevamaks kui loodeti, nüüd siis üritatakse surnuks näljutada. Teab keegi mingitki kasvõi teoreetilist võimalust maal ellu jääda kui oled ratastoolis, ise poes käia ei suuda ja võõrale inimesele usaldatud pangakaart konfiskeeritakse iga vastutustundliku poodniku poolt? Õige vastus on sularaha omada. Võttes inimeselt sularaha, ta jäeti abitusse olukorda ju. Või ma eksin?

Ärge muretsege, Hundisilmal jätkub süüa küll.

Hr. Savisaar, mida Te lubasite ja millest Te rääkisite Teletorni piiramise ajal vene ohvitseridega, et Eestis augustiputš veretult möödus. Kas sellest on ka stenogramm olemas ja saadaval?

Olen neid dialooge raamatus “Peaminister” samuti kirjeldanud. Ei usu, et kellelgi oli sel ajal aega mingeid stenogramme kirjutada. Kohtumiste juures viibis meie poolel üks kümmekond inimest ja Eestile oli see tõesti sel hetkel elu ja surma küsimus. Vaja oli väga raske olukord lahendada nii, et sõjaväelased siit lahkuksid ja keegi ei peaks verd valama.

Kuidas suhtute Eesti valitsuse tegemistesse nn pagulaste vastuvõtmisel? On see adekvaatne, vältimatu, pöördumatu jne? Kas Eesti peab need inimesed vastu võtma?

Minu jaoks on sügavalt arusaamatu, miks meie peaminister on võtnud sellise rolli, et käib Brüsselis ja siis seletab meile siin Eestis, mida me tegema peame ja mida meil teha kästakse. Minu meelest peaks Eesti peaminister käima Brüsselis ikka Eesti rahva seisukohti kaitsmas. Sellised vennad olid ka varem olemas, kes siin Moskva käske käisid vahendamas.

Mõtlesin, et võiks nõnda toreda asja uuesti päevakorda tuua nagu see samune Saaremaa sadam, mis aastaid tagasi, kui te majandusminister olite, sai rajatud. Mis teie arvate, nüüd pea 10 aastat hiljem, arvestades selle investeeringu mahtu (see ka vast Tallinna sadama oma) oli sel otstarvet ehk, kas oleks mõistlikum olnud tagasi vaadates mitte ehitada?

Saaremaa sadam oli Peeter Palu elutöö ja mina pean temast lugu. Viga on pigem selles, et hiljem ei ole osatud selle sadamaga midagi tarka peale hakata nagu ka Arengufondiga, mille ma majandusministrina asutasin.

Hr Savisaar, miks teid kiusatakse, kui teid on reformierakonnal (kes on teie versiooni järgi Kapo ja prokuratuuri käsutaja) võimul püsimiseks väga vaja?

Kui neil mind nii väga vaja on, miks nad siis taotlesid minu ametist kõrvaldamist kohtult?

Hr. Savisaar, millised on suuremad investeeringud järgmise aasta linnaeelarves?

Rääkisin mõni aeg tagasi “Pealinnas” sellest, mis on meie prioriteedid – Linnahall, munitsipaalelamuehitus, uue haigla ehitus ja Kalevi rahvusstaadion. Aga kõik need on mitme aasta projektid, millede rajamiseks jagub tööd veel pikaks ajaks. Juhin tähelepanu, et kõigi nende projektide ellu viimine loob linnas töökohti.

Hr. Savisaar, kas tuleb järg Teie raamatule Peaminister?

Kindlasti tuleb. Rahvarindest on plaanis kirjutada vähemalt sama põhjalik ja sisukas raamat kui “Peaminister”. Aga see on suur töö.

Hr. Savisaar, kas Teis on veel võitlusvaimu, et õigluse eest võidelda oma raskele haigusele vaatamata?

Kas pole näha?

Kas tal on valikut olukorras kui rahvas, keda ta teenib, kui kult rukkis kükitab ja piiksugi inimese kaitseks, keda alles kevadel Eesti väljapaistvamaks poliitikuks valis, ei tee? Mis tal üle jääb kui vastasel korral pättina ajalukku vaenlaste rõõmuks läheb?

Rahvas ei vaiki. Iga päev annavad sajad inimesi minu toetuseks allkirju ja neid, kes mind avalikult toetavad nii erakonnas kui väljaspool erakonda, on palju.

Ära kaaguta, vaid räägi, mune? Kaua ma su põhulõua lipendamist pean vahtima. Loodan et seekord ütled midagi mitte ei haugu. hammusta siis juba, hammusta edik, seda ju kõik ootavad, aga ei, sa lihtsalt liigutad lõugu...

Tubli, Jürgen, et kommentaare ikka peale tööd kirjutad, mitte töö ajast!

Miks sa pole lasnamäe inimestele eesti keelt õpetanud ? Kas tõesti peab eestlane lasnamäel käies venelast mängima ? Isegi toidupoes ei saa eesti keelega hakkama

Mina käin kogu aeg Lasnamäel poes, räägin eesti keeles ja pole häda midagi.

Kummad rohkem maiaks teevad, kas vene piigad või eesti totsid? Mille järgi valitakse puhkusekaaslased, kas näo või teo järgi?

Minu arvates on teie suhtumine naistesse šovinistlik. Mina olen naisi alati austanud ja võrdselt kohelnud.

Olen kõrgharitud kõrgepargaline it-töötaja. Eesti ühiskonnas toimuva viha, populatsiooni hääbumise, ametnike lollalgatuste ja poliitilise süsteemi hangumise tõttu on järjest raskem näha oma tulevikku selles riigis. Palun öelge midagi julgustavat, et Eesti kasuks siiski otsustada.

Mina näen küll oma tulevikku Eesti riigis ja soovin seda teilegi. Kõigest hoolimata! Teist Eestit meil ei ole. Olen paljuski teie tõstatud probleemidega nõus, nendega tuleb tegeleda. Tuleb võidelda ja kaitsta Eestit ja Eesti rahvast ja uskuda Eestisse. Ega Eesti ei ole ainult Toompea. See, et valitsus on sattunud ebapädevatesse kätesse, on probleem, aga ületatav probleem.

Millal tohivad Kadri Simson ja Jüri Ratas teie kõrval esimeheks pürgida? Millal te tulete eesti rahvale vastu ja vabastate Eesti iseenda kultusest?

Jüri Ratas, Kadri Simson võivad vabalt minu kõrval erakonna esimeheks pürgida. Iga keskerakondlane võib seda. Eestis on rumala maksupoliitika kultus. Meil on kehva majanduspoliitika kultus, mille tõttu üle 100 tuhande eestimaalase on oma kodust sunnitud lahkuma. Meil on ebapädevate poliitikute kultus, kes usuvad, et natuke liita ja lahutada osata on piisav, et riigi rahandusest rääkida.

Vaatan ja mõtlen, kust need matsid tulevad, kes siin oma nüridust demonstreerivad totakate küsimustega. Keegi siin eespool juba mainis et rahvas on meil lahja ja ma olen sellega vägagi nõus. Kraakleme ja kakleme omavahel ja tegelikult ei saada üldse aru, mis siin riigis teiega tehakse. Täna on õnnepäev, saate justkui Savisaart otse mõnitada, aga valitsusklikk muudkui toimetab omi toimetamisi edasi ja sellele vastuhakkajaid ei ole. Lammasrahvaks vist kutsutakse selliseid. Ega te ju saa aru sellestki, et selline lõhestamine on taotluslik, siis ei saada kunagi niipalju rahvast kokku, et Toompealt ja Kadriorust need eestimaa hävitajad minema kupatada. Siunate siin teisi, aga ise ei tehta mitte midagi. Helme ütles kunagi õigesti, et meil pole ühtegi persooni, kelle järgi joonduda ja seni kuni sellist inimest pole on see vesi ainult oravate ja tema puudlite veskile. Savisaarel on kõige suuremad eeldused selleks persooniks olla, sellepärast ka kõike seda korraldataksegi.Minul on ka küsimus. Kas teil on kompromiteerivaid materjale RE kohta ja miks te neid käiku ei lase? Millal siis veel, kui mitte nüüd, sest seekord nad teevad teile ära, ma olen selles enam kui veendunud. Kas kavatsete taandada enda kanditatuuri KE esimehe kohale? Minu soovitus kõrvaltvaatajana oleks..tehke seda ja sääske oma loodud erakond. Leidke vääriline inimene, kes viiks teie põhimõtteid edasi. Vastasel korral annate te kõik trumbid RE kätte ja see klikk valitseb veel pikalt ja ülbemalt. Kui te seda ei tee, kahtlustan, et mängite RE kokku ja teil pole plaaniski võimule pääseda, vaid olete garant hoopis RE-le. Tänan tähelepanu eest.

Jah, mul on materjale Reformierakonna kohta. Õigupoolest on need täiesti avalikud materjalid. Minge vaadake kasvõi statistikaameti andmeid, kui aeglane on olnud viimaste aastate majanduskasv. Kuidas Eestist on kadunud töökohad. Milline oli vahepeal hinnatõus. Kui suur on Eestis vaesus. Kui paljud on Eestist lahkunud.

Ma olen teiega nõus. Ärme tülitse omavahel, vaid teeme midagi koos, et olukorda muuta.

Mine nüüd heegelda tugitoolis edasi

Aitäh, aga ma ei oska heegeldada!

Mida arvate Eesti e-projektidest ning milline võiks teie arvates olla meiesuguse väikeriigi peamine ekspordiartikkel?

Mulle meeldivad kõik e-projektid peale e-valimiste. Viimasel ajal tundub, et e-teenuste areng on mõnevõrra pidurdunud ja vajaks lisajõudu. Meil pole naftat, mida müüa, seega peame müüma oma tarkust ja teadmisi. Mina ei näe põhjust, miks Eesti ei võiks olla edukas nagu Singapur või Kuala Lumpur. Meil on väga hea inimkapital, head ülikoolid, head eeldused. Aga iseenesest ei juhtu midagi.

Üks päris küsimus ka, mis ei ole poliitiline. Miks on Tallinna teed nii katkised? Kas teede projekteerimisel ei arvestata liinibusside massiga või linna läbivate raskeveokite massiga või on lihtsalt linnal raha nii palju, et iga aasta saab teha meeletus koguses teeremonte ja häirida sellega terve linna normaalset ja meeldivat eksisteerimist?

Linnas kindlasti raskeveokid mõjutavad, aga kõige suurem probleem on see, et kütuseaktsiisist ei anta piisavalt vahendeid kohalike teede remondiks.

Lugupeetud Hr Edgar,millal luuakse pank, mis teeniks Eesti Rahva huve teenuste tasudelt investeerides rahva harimisele ning riiklike tööstuste rajamiseks? Tänan.

Selline pank on loodud, see on Eesti Ühistupank ja selle roll on kindlasti investeerida ja elavdada kohalikku majandust.

Kas keegi arvab, et Savisaar vastab ühelegi küsimusele? Kutser ja Kotka ilmselt demagoogitsevad mõned vastused pastakast välja ja kogu muusika.

Kutser ja Kotka on noored inimesed ja neil ei olegi pastakat, vaid tahvlid ja mobiilid.

On kuulujutte, et korraldate enda toetamiseks meeleavalduse – kas see vastab tõele?

Kui inimesed tahavad, võivad nad igal ajal meelt avaldada. Aga mina olen rääkinud pigem Hundisilma puhastusriitusest. Samuti kogutakse praegu minu toetuseks allkirju ja selle eest olen nii kogujatele kui allkirja andjatele südamest tänulik.

Miks te arvate, et KAPO on seotud just IRL-iga ja IRL on teie vastaste süüdistuste taga? Ei kõla väga loogiliselt, arvestades, et tegemist on nõrga ja väikese parteiga, mis ei kontrolli ilmselt suurt midagi siin Eestis.

Olen sellele küsimusele juba vastanud.

Taavi Rõivas on väga tubli peaminister ja mina hoian talle pöialt. Miks teie talle pöialt ei hoia? Kas ei tundu, et Eestis tegeletakse kogu aeg mingit pseudoteemadega selle asemel, et tegeleda inimeste muredega, nagu madalad palgad, tööpuudus, eriti maapiirkondades, maaelu välja suremine, inimeste eriti noorte lahkumine Eestist, perearstide puudus, politseipatrullide puudus, päästeametnike puudus, kaitsmata piir jne?

Mul on ainult üks küsimus: mida Rõivas on päriselt ära teinud? Nimetage üks asi, mina küll ei oska. Tõsi, kunagi oli ta minu linnavalitsuses Haabersti linnaosa vanem, aga ma arvan, et enamus inimesi on selle juba unustanud.

Vastab tõele. Vaid Keskerakond on järjepidevalt rääkinud sellest, et tuleb tegeleda majanduse arendamisega, töökohtadega, palkadega ja inimeste heaoluga.

Kas ei ole kummaline, et Eestis on viimased 20 aastat juhtinud samad kommunistid, kes 20 aastat tagasi võimult kukutati ehk siis Kallas ja Ansip ja nende erakond. Kas oli üldse mõtet neid kukutada sellisel juhul kui nad ikka võimule tagasi said?

Ärge pahandage Ansipi ja Kallasega üle. Üks on juba Eestist läinud ja teine kohe-kohe minemas. Kallase valitsus Keskerakonnaga oli minu meelest tugev valitsus ja ega valitsus Ansipiga polnud meil nõrgema koosseisuga. Pärast seda enam nii tugevaid koosseise pole olnud.

Räägitakse, et olete kapseldunud ja Hundisilmal kellegi teise kui Aadu Musta, Siret Kotka ja Erki Savisaarega ei suhtle. Ütelge ausalt, kas siis on nii?

Ausalt või? Hiljuti olid mul külas kõik abilinnapead, seejärel pidasime möödunud reedel Keskerakonna juhatust. Suhtlen iga päev sajakonna inimesega. Aadu, Erki ja Siret on mulle lähedased inimesed ja nad on mulle väga tähtsad ja kallid.

Millise hinde paneks praegu Eesti erakondadele? Ei ole nagu parimad ajad poliitika ja poliitikute jaoks või kuidas teile tundub? Kas te ei karda, et inimesed löövad üldse valimistele käega, kui kõik erakonnad on seotud ainult skandaalidega?

Seda on kogu aeg räägitud, et inimesi ei huvita poliitika. Aga tegelikult käiakse valimas ikka. Samas selle eest olen samuti kogu aeg hoiatanud, et erakonnad on nõrgad ja Riigikogus toimetavad koalitsioonierakonnad ainult nii nagu valitsus käsib. See on suur probleem.

Riigieelarvest räägitakse väga palju, Tallinna järgmise aasta eelarvest ei ole midagi kuulda olnud. Kas see ikka tuleb üldse? Miks ikkagi ei tehtud Keskerakonnaga suvel valitsust?

Tuleb ikka, enne tuleb teine lisaeealrve. Sellega tahame tõsta lasteaiaõpetajate palka ja teha muud linnale tähtsat.

Ossinovski hirmutati ära.

Härra Savisaar, mul oleks Teile kaks järgmist küsimust:

1. Miks Keskerakond on aktsiiside tõstmise vastu? See on ju positiivne kui alkoholi ja tubaka tarbimist piiratakse ja Keskerakond on kogu aeg selle poolt olnud – algatanud öise alkoholi müügi keelu jne.

2. Praegu on Eestis kaks suurt skandaali. Üks seoses Savisaare endaga ja teine sadama juhi Kaljurannaga, kelle kohta paljud ei teagi, et just Savisaar ta ametisse pani omal ajal. Kas kahetse, et sellise inimese sadama juhiks tegite?

Me oleme eeskätt elektri- ja kütuseaktsiisi tõstmise vastu. See lööb eriti valusalt just vanemaid inimesi. Samal ajal tehakse jõukamatele inimestele maksusoodustusi. Selline poliitika ei ole õige. Alkoholi piiramise poolt võitleme endiselt.

Kuidas te hindate Estonian Airi olukorda ja kas valitsuse plaan käivitada Euroopa Komisjoni negatiivse otsuse korral kohe uus lennufirma (mis on juba loodud ja ootab) on kaval võte või piinlik rehepaplus Eesti poolt?

See ei ole ei kaval võte ega rehepaplus, vaid lihtsalt Estonian Airi maha müümise plaan võimalikult odava hinnaga.

Edgar Savisaar lõpetuseks:

Aitäh!

Tänan Delfi ja Eesti Päevalehe toimetust ning eriti armast Urmo Soonvaldi meeldiva koostöö eest.

Eriti muidugi tänan südamest kõiki lugejaid, kes küsimusi saatsid. Mina lähen nüüd Tallinna TV-sse.

Kohtume seal!