Debatis osalenud Marko Mihkelson rääkis Delfile, et idee autor oli Torontos elav aktiivne väliseestlane Marcus Kolga.

Valimisväitlus leidis aset ööl vastu neljapäeva Eesti aja järgi kell 2-4. "See oli väga hästi organiseeritud," kiitis Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul said kõik osalejad viie minuti jooksul tutvustada oma erakonna programmi, mille järel oli kõigil kaks minutit aega vastata kahele sisulisele küsimusele Eesti julgeolekust ja riigi toest rahvuskaaslastele.

"Kuidas peaks riik toetama välismaal elavate eestlaste keeleõpet ja kuidas muidu peaks riik toetama rahvuskaaslasi," laiendas Mihkeson küsimusi.

Seejärel said Toronto eestlased esitada oma küsimusi. Mihkelsoni sõnul küsiti näiteks kultuuriminister Urve Tiiduselt Tartu Kunstimuuseumi holokausti-teemalise näituse kohta. Uuriti ka Eesti kaitsevõime kohta ja koostöö kohta liitlastega.

"Alguses võttis pisut aega, et selline konverentsi formaat üles panna, aga tehniliselt kõik toimis," kiitis Mihkelson, kes Skype vahendusel debateeris oma kodust. "Tehnika on piisavalt hea, et pilt ja heli kohale jõuaksid."

Kuigi elavat pilti on võimalik interneti teel jälgida üle maailma ja Facebookis ja Twitteris saavad ka välismaal elavad valiljad otse kandidaatidega suhelda, siis selline debatt annab neile ja vahetu võimaluse küsida, tõi Mihkelson välja positiivse poole debatist, mida tema teada sellisel kujul varem ei ole peetud.

"See oli väga hea idee ja olen kindel, et seda hakatakse järgima," rääkis Mihkelson. "Kindlasti on Toronto eestlased ühed aktiivsemad, aga see on heaks eeskujuks ka näiteks Austraalia eestlastele või Soomes elavatele eestlastele."