Jaanus Rahumägi ütles Delfile, et ta pole riigikokku suundumisele veel mõelnud, kuid esimese hooga näib, et elu ümber korraldamine oleks tema kohustuste juures üsna keeruline.

„Peaminister läheb alles esmaspäeval nende paberitega presidendi juurde. Teiseks on see üsna vähe tõenäoline, et ma läheks riigikogusse, kuna mul on kohustused Euroopa laevaomanike ees. Ausalt öeldes on see minu jaoks keeruline olukord täna teoreetiliselt võttes,“ selgitas Rahumägi.

„Tänane tähtede seis on just selline, et praeguste ülesannete juures oleks üsna keeruline muuta täiesti elu. Ma ei ole sel teemal üldse mõelnud – see on esimene asi, mis pähe tuleb. Nädalavahetusel on veel aega mõelda nende asjade peale,“ jättis Rahumägi siiski kindla ei-sõna veel ütlemata.

Rahumägi kuulus riigikokku aastatel 2003-2011, olles X ja XI riigikogu liige. 2003. aastal valiti ta riigikokku Res Publica ridades, kuid alates 2005. aastast kuulub ta Reformierakonda. 2007. aastal valiti ta Reformierakonna liikmena uuesti parlamenti, kus ta töötas kuni 2011. aastani.

Pärast riigikogust lahkumist on Rahumägi tegelenud oma turvafirmaga ESC OÜ. Ettevõte pakub relvastatud turvateenust piraadirünnakute ohtlikes piirkondades sõitvatele laevadele.

Tiina Lokk: kindlasti ei ütle ma kohe ja praegu „ei“

Pärast Rahumäge on nimekirjas Tiina Lokk ning seejärel Ants Leemets.

PÖFFi direktor Tiina Lokk ütles Delfile, et küsimus, kas ta suunduks Taavi Rõivase asemel riigikokku, kui Jaanus Rahumägi otsustaks seda mitte teha, tuleb talle väga ootamatult. Nimelt polnud Lokk kursis veel sellega, et Rõivas ilmselt riigikogust sotsiaalministri kohale läheb.

„Ma ei tea. Aus vastus on, et ma pean selle üle mõtlema,“ ütles Lokk. „Kui ma läksin Reformi, siis ma olin nii läbi põlenud, et ma täiesti siiralt tahtsin minna poliitikasse ja rääkida kaasa. Vahepeal on elus olnud väga palju muudatusi,“ rääkis Lokk, et tal on kahtlemata valikuvõimalus.

„Minu jaoks tähendab „jaa“ ütlemine juba palju sügavamalt asjaga tegelemist. Ma pean selle üle mõtlema. Kindlasti pole minu vastus see, et ma ütlen „ei“ kohe ja praegu. Aga sellisel juhul pean ma väga tugevalt mõtlema oma asju mitte ainult selle aasta perspektiivis, vaid siis juba ka pikemas perspektiivis. See on huvitav, ei saa salata,“ sõnas Lokk.

Justiitsminister Kristen Michal teatas tagasiastumise otsusest eile. Täna otsustas Reformierakonna juhatus justiitsministri kandidaadiks nimetada praeguse sotsiaalministri Hanno Pevkuri, kelle asemel suunduks sotsiaalministeeriumisse riigikogulane Taavi Rõivas.

Ministrikandidaadid peab kinnitama president Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip on lubanud kandidaadid esmaspäeval esitada. Michal on otsustanud riigikokku minna, mistõttu peab sealt lahkuma Terje Trei. Ainuke küsimus ongi veel, kes suundub Rõivase asemel riigikokku.