Riigikogu liikmetelt ja ministritelt eeldatakse paljudes erakondades, et nad annetaksid osa oma palgast erakonnale. Sisuliselt on see veel üks erakondade riigieelarvest rahastamise viis.

Silver Meikar tekitas eile skandaali väitega, et selle varjus pestakse puhtaks ka varjatud annetusi teadmata isikutelt, esitledes neid poliitikute annetustena erakonnale.

Aga erakondadele teevad suuri annetusi ka nende endi palgatöötajad. See on raskelt mõistetav, sest erakond maksab inimestele kõigepealt palka ja inimesed maksavad selle siis ringiga tagasi. Milleks? Lisaks tuleb märkida, et palkade pealt võtab riik päris korralikult makse maha, mistõttu kõigepealt maksab erakond liikmetele palka ja maksudest allesjäänud palgarahast toetavad erakonna liikmed uuesti erakonda.

Selle aasta reegleid arvestades tähendab tööandjale 1000 euro kulutamine inimese palgaks, et töötaja saab kätte vaid 590 eurot, ülejäänu läheb riigile sotsiaalmaksu, üksikisiku tulumaksu ja töötuskindlustusmakse jaoks, lisaks ka teise samba maksed töötajale.

Kui nüüd üks Reformierakonna palgaline töötaja annetab oma erakonnalt saadud palgarahast erakonnale 1000 eurot tagasi, siis tähendab see sisuliselt seda, et selle annetuse pealt on riik varem koorinud 707 eurot maksuraha.

Milleks selline jabur skeem?

Sisuliselt maksustatakse erakonna töötajate annetusi erakonnale sotsiaalmaksu, tulumaksu ja töötuskindlustusmaksega. Milleks nii jabur skeem, kui võiks leppida kokku, et erakonna palgatöötajad ei anneta erakonnale, selle võrra aga vähendatakse nende palka? Kuna erakonna töötajate annetused on maksude seisukohast nii jaburad, tekib paratamatult kahtlus, kas nende annetuste taga on ikka erakonnast saadud palk, või hoopis varjatud annetuste puhtaks pesemine, millest rääkis ka Meikar.

2010. aasta veebruaris annetasid Meikari sõnul talle võõra raha andmises osalenud Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ja tollal erakonna kontori palgal olnud Kalev Lillo mõlemad erakonnale 30 000 krooni. Samal kuul toetas Reformierakonna kampaaniajuht Annika Arras erakonda 28 000 krooniga.

Kui nad kõik annetasid selle raha oma Reformierakonnalt saadud palgatulust, siis sai riik selle rahade liigutamise käigus peaaegu 67 000 krooni maksutulu. Ent kas keegi arvab, et Reformierakonnas ei osata üldse raha lugeda ja kulutatakse raha riigimaksudeks, kui neid saaks lihtsa vaevaga vältida?

Erakondade rahastamise järelevalve komsjoni esimees Ardo Ojasalu kommenteeris, et puht majandusliku loogika kohaselt on erakonna kontoritöötajate annatusi puudutav loogika täiesti õige. „Aga erakonna vastuväide on ka lihtsalt etteaimatav: me soovime oma töötajaid hästi tasustada, et nad ei läheks meie juurest ära ning kui nad siis ise peavad vajalikuks meie ürituse jaoks annetusi teha või oma valimiskampaania kulusid katta, siis me ainult tervitame seda,“ ennustas Ojasalu.

„Seega loogiliselt on see hea argument, selle pinnalt võiks kõikide erakondade annetajad üle vaadata, aga erakondlik eitus on siin kerge tulema,“ nentis Ojasalu.

Lillo kommenteeris, et alates 1999. aastast on ta olnud Reformierakonna kontori palgal, ent ta on samal ajal pidanud ka teisi ameteid, töötades näiteks riigikogus Reformierakonna fraktsiooni juures ning mitmete asutuste nõukogudes.

Lillo: inimene teeb oma rahaga, mida ta tahab

Lillo imestas, miks erakonna palgatööliste annetused samale erakonnale küsimusi tekitavad. Kui ikka keegi kandideerib, peab ta ka aitama erakonnal kampaania kulusid katta.

„Inimene saab tasu ja teeb oma rahaga, mida tahab. See on inimese vaba valik. Isikuvabadused on need väärtused, mille eest me Reformierakonnas seisame,“ lausus Lillo. Ta ei saanud üldse aru küsimusest, miks Reformierakond ei loobu palgatöötajatelt annetuste nõudmisest, et vähem makse maksta.

„See on täiesti õige ja seadusekuulekas käitumine. Miks peaks seda skeemi tegema?“ küsis Lillo. „Skeemitamine pole minu stiil, tahan ausalt asju ajada,“ lisas Lillo. „Meil pole tavaks mingisuguseid maksude optimeerimise skeeme välja nuputada,“ ütles Lillo.

Justiitsminister Kristen Michal palus täna võimalust samale küsimusele kirjalikult vastata, aga seda vastust pole senini tulnud, samuti ei vasta ta telefonile.