Ilves meenutas Delfile saadetud vastuses, et toetust lahenduseni jõudmisele, ja seejuures riigikogu rolli rõhutades, avaldas president ka juba nelja aasta eest, kui piirileppe teemaatika tuli kõneks Hantõ-Mansiiskis Eesti ja Venemaa riigipeade kohtumisel.

"Ma vist olin ainuke, kes [Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimise ajal] avalikult ütles, et see [täiendus ratifitseerimisseaduse preambulisse] on ilus küll, aga suhteliselt asjatu sinna juurde panna, kui meie eesmärk on saada piirilepe. Teised olid teisel arvamusel, aga minu meelest oli oluline, et me saaksime üle sellest, tollal kümme aastat veninud seisust, kus ei liigutud edasi piirileppega. Nüüd, ma usun, see on üks debatiküsimus. Ma ootan, et inimesed hakkaksid seda küsimust arutama," meenutas Ilves toona teledebatis öeldut.

Riigikogu väliskomisjon otsustas koostöös kõigi fraktsioonide ja fraktsioonidesse mittekuuluvate saadikutega teha valitsusele ettepaneku alustada Venemaaga konsultatsioone võimaluste leidmiseks piirilepingu sõlmimiseks.

„Lähtudes Vene Föderatsiooni algatusest, teeme valitsusele ettepaneku alustada konsultatsioone mõlemaid pooli rahuldava piirilepingu sõlmimiseks.

See ettepanek põhineb teadmisel, et Eesti soovib arendada teineteise suveräänsust ja õiguslikku järjepidevust austavaid suhteid kõikide oma naaberriikidega, seal hulgas Venemaaga,“ seisab valitsusele läkitatud kirjas.

Peaminister Andrus Ansip kinnitas eilsel valitsuse pressikonverentsil, et Eesti ja Venemaa vahelisi piirilepinguid läheb mõlemal poolel vaja ja Eesti pool on valmis kõneluste taasavamiseks.