President ütles, et talle on suur au külastada riigivisiidiga Norrat just tänavu, mil Norra tähistab valgustusideedest inspireeritud Eidsvolli põhiseaduse 200. aastapäeva.

Ilves meenutas, et et sellesama põhiseaduse aastapäeval 17. mail 1940 ütles Nordahl Grieg: "Nüüd teame, mida vabadus tähendab."

"Eesti ja Norra teavad, mida tähendab vabaduse kaotamine ja mida tähendab vabaduse tagasivõtmine," rääkis president Ilves. "Meie mõlemad rahvad teavad, et vabadust tuleb hoolsalt hoida ka näiliselt rahulikel päevil, mitte ainult siis, kui ohupilved juba taevast tumestavad."

"Nii Teie kui ka minu lapsepõlve on varjutanud eksiili-aastad. Nii Teie kui ka mina mõistame isiklikult seda valu ja ängi, mida toob kodumaa okupeerimine," kõneles president õhtusöögil.

""Ingen Nordmann til Salgs!" ükski norralane ei ole müügiks, kõlas vastupanuliikumise üleskutse septembris 1940, mis tähendas, et tegelikult Norra ei alistunud, et Norra võitles, et norrakad panid vastu," meenutas Ilves Norra minevikku.

"Nii jõuangi ma olevikku. Ükski riik ei ole müügiks, ühegi rahva vabadus ei ole müügiks – nii võime sõnastada 2014. aasta Euroopa olulise sõnumi. Sest me näeme, kuidas Helsingis 1975. aastal kokkulepitud ja kindlana tundunud julgeolekuolukord on alguses mõranenud ning siis purunenud: Euroopas muudetakse taas sõjalise jõuga riigipiire, annekteeritakse territooriume, toetatakse ja õhutatakse naaberriigis surma ja kaost levitavaid separatistlikke relvarühmitusi, tungitakse oma sõjaväelastega naaberriigi territooriumile," kõneles Ilves.

Presidendi sõnul välistavad need ühised väärtused, mida jagavad Eesti ja Norra, ükskõiksuse agressiooni suhtes, välistavad Euroopa uuesti mõjusfäärideks jagamise, välistavad agressoriga kokkuleppimise agressiooni ohvri arvelt.

Muuhulgas kõneles president sellest, et Norra ja Eesti on väikesed rahvad, keda otsimise julgus teeb rahvaarvust suuremaks. Kaasaegne infotehnoloogia, mille igakülgsele kasutamisele oleme mõlemad pühendunud, on tema sõnul osa sellest.

"Norra ja Eesti on e-riigi loomisel nagu paljudes teisteski valdkondades sõbrad ja head partnerid. Oleme vastastikku kindlad liitlased NATO-s ning relvavennad alliansi juhitud Afganistani operatsioonilt," loetles Ilves.

Presidendi sõnul seovad kahte riiki veel igapäevased kultuuri- ja majandussidemed, mille kinnituseks on ka tänasest ülehomseni Oslos ja Trondheimis toimuvad Eesti filmi päevad ning rohkem kui 50 ettevõtjat koondav äridelegatsioon.