Haigekassa nõukogu, mille esimeheks Pevkur on, lubas järgmisel aastal kuus protsenti palgatõusu õdedele ja hooldajatele ja kolm protsenti arstidele. Pevkur aga lisas sellele palgatõusule nii haigekassa pressiteates kui erinevatele meediakanalitele antud intervjuudes ka järgmisel aastal plaanis oleva töötuskindlustusmakse langetamise mõju.

"Samuti tuleb arvestada, et järgmisel aastal alaneb ka töötuskindlustusmakse, mis jätab töötajatele veel 1,2 protsendi võrra rohkem raha kätte, ehk sisuline palgatõus on rohkem kui 7 protsenti õdedel ning rohkem kui 4 protsenti arstidel,“ lausus Pevkur haigekassa pressiteates.

Pevkuri teadaanne on aga vastuolus seniste töötuskindlustusmakse langetamise lubadustega, mille kohaselt töötuskindlustusmakse langeb küll tõesti 1,2 protsenti, aga sellest kolmandiku saavad endale tööandjad ehk töötajatele jääb nende netopalgast tegelikult kätte vaid 0,8 protsenti rohkem.

Valitsuse meedianõunik Liina Kersna kinnitas täna, et senine plaan pole muutunud ning töötaja palgast maha võetav töötuskindlustusmakse langeb 0,8 protsenti.

Pevkur selgitas ise segadust sellega, et kui 0,8 protsenti tuleb töötaja palgale automaatselt juurde, siis tööandjatel samal ajal on töötuskindlustusmakse langetamise tõttu 0,4 protsenti töötajate brutopalgast lisaraha, mille eest saavad nad palkasid tõsta.

Pevkur täpsustas, et tal pole tervishoiuasutuste lubadust see 0,4 protsenti just palkadeks kulutada, selle peavad töötajad oma tööandjatega ise läbi rääkima, täpselt samamoodi nagu kõik ülejäänud töötajad võivad oma tööandjatega läbi rääkida, et tööandjad neile järgmisest aastast kätte jääva 0,4 protsenti palgast töötajatele palgatõusuks maksaksid. Pevkuri sõnul polnud täna haigekassa nõukogus sel teemal aga mingit erilist vastuseisu näha.

Pevkur lisas, et täna lepiti kokku haiglatele makstava palgakomponendi suurendamises, aga haiglad saavad lisaraha ka muude asjade jaoks ja miski ei keela neil seda raha palgatõusuks kulutada.

Järgmise aasta senisest madalamaid töötuskindlustusmakse määrasid ei ole valitsus oma otsusega veel kinnitanud, vastava eelnõu kinnitab valitsus koos tuleva aasta riigieelarvega teisipäeval.