Eesti Päevaleht kirjutas täna, et Euroopa Komisjoni ametnike hinnangute kohaselt läheks kõige karmimate sanktsioonide kehtestamine, mis tooks kaasa ka vastureaktsiooni, Eestile maksma 5,6% SKT-st. Teisisõnu umbes miljard eurot.

Samas oli Eesti ametkondade reaktsioon Euroopa Komisjoni ülisalajastele arvutustele pehmelt öeldes skeptiline. Neid kirjeldatakse isegi natuke amatöörlikena. Komisjoni miljardieurone kahjuhinnang on ligilähedane mehaanilisele tehtele, kui arvutada Venemaa osa Eesti kaubavahetuses suhtena SKT-sse ja see sealt kustutada. Kuid on vähe tõenäoline, et EL ja Venemaa saaksid korraga kõik majandussuhted peatada ka kõige karmimate sanktsioonide korral.

Paet lausus täna Kuku raadios, et mingeid otsuseid majandussanktsioonide kohta pole tehtud. „Kõik need arvutused on täna spekulatiivsed," ütles Paet.

Täna ei ole kindlasti võimalik väita, mis valdkondi sanktsioonid puudutavad, selles osas kõik need arvutused on täna selgelt spekulatiivsed, kuigi mingi mõju on sanktsioonidel kindlasti.

Otsene mõju on selge siis, kui on teada, mis valdkondi need piirangud puudutavad ja seda täna ei ole. Lisaks otsestele mõjudele on ka kaudne mõju, nagu raha väljavool Venemaalt või ärevus turgudel, mida on veel raskem hinnata.