"OSCEs oleme kokku leppinud, et nelja OSCE vaatleja olukorra lahendamist veab OSCE missioon Ukrainas. Oluline on praegu üks ja selge koordinaator. Kõnelesin sellest täna ka Šveitsi kui OSCE eesistujariigi presidendi ja Taani välisministriga," ütles Paet Delfile.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildami ütles täna Delfile, et president Toomas Hendrik Ilvesele OSCE vaatlejate, kelle seas on ka Eesti kodanik, kinnipidamisest Ida-Ukrainas kohe, kui see info jõudis Tallinnasse. Samuti on Ilves Sildami sõnutsi kursis olukorra arengutega.

"Riigipea loodab, et rahvusvaheline koostöö, mida Eesti osalusel tehakse kinnipeetud OSCE vaatlejate vabastamiseks, on tulemuslik," ütles Sildam Delfile.

"Olulise panuse sellesse saab anda Venemaa, kes ise on nõustunud OSCE erimissiooni saatmisega Ukrainasse," lisas Sildam.

Ukrainas tegutsev OSCE missioon kaotas kontakti oma vaatlejatega, sealhulgas ühe Eesti meeskodanikuga, kes töötasid rahutus Donetski oblastis.

Viimane kord oldi neljaliikmelise vaatlejate rühmaga kontaktis esmaspäeva õhtul, vahendavad maailma meediaväljaanded. Lisaks eestlasele kuulusid rühma Türgi, Šveitsi ja Taani kodanik. OSCE teatas vaatlejate kadumisest Ukraina valitsusele.