Delfi kirjutas veebruari alguses, et riigikogu liige Jevgeni Ossinovski (SDE) on asunud halduskohtu kaudu haridus-ja teadusministeeriumiga võitlusesse, et saada kätte dokumendid, mis puudutavad koolide üleminekut eestikeelsele õppele ja mida ministeerium väidetavalt keeldus saadikule andmast. Ministeeriumi väitel oli tegemist aga töödokumentidega, mistõttu need ei kuulugi avalikustamisele.

Kohus kuulas mõlemad osapooled ära ja andis aega 11. märtsini, et mingisugune lahendus leida. Riigikogulane Jevgeni Ossinovski rääkis Delfile, et kohtus 25. veebruaril ministeeriumi ametnikega, kuid nende seisukoht oli endine: küsitud andmeid nad saadikule väljastama ei pea ja tegelikult on andmed konkreetsete koolide ja nende probleemide kohta seoses eestikeelsele õppele üleminekuga üldse ära kustutatud ning taastada neid võimalik enam ei ole.

"Mistõttu ma palusin esiteks kohtul teha ettekirjutus, et hinnata haridusministeeriumi tegevuse õiguspärasust mis puudutab esialgset keeldumist ja teiseks teha ettekirjutus nende andmete taastamiseks. Kas siis mingitelt andmekandjatel, kui see on võimalik, või kui ei ole, siis koolidirektoritelt seda uuesti küsides," põhjendas Ossinovski Delfile.

Ossinovski viitas ka avaliku teabe seadusele ning juhtis tähelepanu asjaolule, et selle kohaselt on õigus isegi tavakodanikul avalikku infot saada, rääkimata siis veel saadikust, kellel peaks riigi küsimustes laiemad õigused olema.

Saadik sõnul vastas ministeerium talle, et taastada neid andmeid võimalik ei ole ja et uuesti neid direktoritel välja nõuda ei ole ministeeriumi arvates otstarbekas. Ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva kinnitas Delfile, et tõepoolet pooled kokkuleppele ei jõudnud ning vaidlus jätkub edasi kohtus.

Probleem sai alguse mullu novembris, kui Ossinovski soovis saada haridus-ja teadusministeeriumist dokumente, mis puudutasid vene koolide üleminekut eestikeelsele õppele. Saadiku sõnul hämmastas teda aga asjaolu, et mõningad dokumendid oli ministeerium kuulutanud konfidentsiaalseks ning temale, kui riigi esindajale, keelduti nende väljastamisest. Seega otsustas ta kohtusse pöörduda.

Haridus-ja teadusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul oli tegemist aga tööprotsessiga ja mitte ametliku järelevalvega, ning sellisel juhul jäävad need ministeeriumi töödokumentideks ning selline kokkulepe oli eelnevalt sõlmitud ka koolijuhtidega.

Kohus teeb Ossinovski kaebuse suhtes otsuse aprilli teises pooles.