Peale SDE esimeheks saamist hakkas Jevgeni Ossinovski hoogsalt askeldama. Kuidas teile kolm kuud hiljem tulemus tundub?

Elu läheb kogu aeg edasi. Täna pole küll ühtegi kohta, kuhu mõnda joont alla tõmmata. Nagu ka Taavi Rõivas ja Margus Tsahkna sellel pressikonverentsil tõdesid, on koalitsioonilepingu üle peetav kõnelustetsükkel alles käimas. Ühel hetkel saab see protsess ühele poole, eks me siis vaatame tulemusele otsa, see peaks juhtuma selle nädala lõpuks. Siis saab seda protsessi hinnata. On täiesti loomulik, et uus erakonna esimees tahab mõnda asja teha oma käe järgi teisiti. Võin öelda, et Eestile on kombeks nii üks president kui ka üks valitsus korraga. Kindlasti niikaua kui tänane valitsus on töövõimeline ja suudab ellu viia seda, milles on omavahel kokku lepitud, niikaua peaks selle juurde ka jääma. Ma ei pea heaks tooniks paralleelsete läbirääkimiste pidamist.

Kas keegi peab kellegi teisega paralleelseid läbirääkimisi?

Nii olen ma tänasest (27. augusti - toim.) meediast lugenud. Mul ei ole selle kohta rohkem infot kui avalikest allikatest teada saadu. Sellist praktikat ei saa pidada heaks.

Kas te pole erakonnas toimuvast piisavalt hästi informeeritud teadmaks, kas erakond peab paralleelläbirääkimisi või mitte?

Mina olen erakonna juhatuse liikmena üsna hästi informeeritud. Kõik otsused, mida erakonna juhatus on teinud, puudutavad erakonna seisukohti seoses olemasoleva koalitsioonileppe võimaliku täiendamisega. Selliseid otsuseid, mis puudutaksid alternatiivse koalitsiooni üle kõneluste pidamist, ei ole minu teadmisel erakonna juhatusel tehtud.

Kas siis teie teada peab Ossinovski mõne mõttekaaslasega paralleelläbirääkimisi koalitsioonilepingu avamiseks?

Lugesin täna (27. august - toim.) hommikul ajalehti, eks see sõltub, kuidas usaldada seda, mis ajalehes mustvalgel kirjas on. Siin tuleb ajalehelt nende allikate kohta küsida. Mina kavatsen esimesel võimalusel ja see võimalus tuleb hiljemalt pühapäeval, kui erakonna juhatus koguneb, küsida otseallikast.

Sotsidel ja Keskerakonnal pole ju kahe peale hääled koos. Milliseid läbirääkimisi saaks sellises olukorras üldse pidada?

Ei oska öelda. Matemaatika, tõsi, ütleb, et sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna hääli kokku liites või sotsiaaldemokraatide ja IRLi hääli kokku liites ei ole enamust, ka sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna hääli kokku liites ei ole enamust. Parlamendimatemaatika kuue erakonna olemasolul seab oma piirangud. Vähemusvalitsust loetud kuud pärast valimisi Eestis keegi tegema ei hakka. Põhjamaade praktika ütleb, et võib teha ka vähemusvalitsusi, aga ka siin on omad piirangud ja mitte ilmtingimata matemaatilised. Olen nõus Eiki Nestoriga, et kunagi ei tule sellist valitsust, kus sotsiaaldemokraate toetab väljastpoolt EKRE.

Üks küsitlus ütles, et umbes pooled sotside toetajad tahaksid erakonna lahkumist valitsusest ja teine pool on selle vastu. Kuidas erakonna liikmete seas selles osas arvamused jagunevad?

Ei ole sellist küsitlust teinud. Sotsiaaldemokraatide seas on kindlasti neid, kes leiavad, et praegune valitsus peab jätkama, kui ka neid, kes leiavad, et kaaluda tuleks mingeid alternatiive. Võib-olla on mingi hulk ka neid, kes leiavad, et praegune valitsus on nii halb, et isegi opositsioonis oleks parem, aga arvan, et neid on erakonna liikmete seas marginaalne vähemus. Täna on meil töötav enamusvalitsus, mis on kokku leppinud programmis, mis on märkimisväärselt sotsiaaldemokraatlik,. Mina isiklikult ei ole kunagi varjanud, et praeguse parlamendi koosseisu juures on see parim võimalik valitsus Eestile. Aga on selge, et erakond on kollegiaalne kooslus, kui need, kelle arvamus jääb vähemusse, peavad olema valmis kompromisse tegema.

Kui palju võiks olla volikogu liikmete seas neid, kes oleksid valmis minema opositsiooni istuma ilma konkreetse plaanita, kuidas edasi minna?

Ma ei usu, et erakonna esimees või keegi teine paneks erakonna ette ettepaneku lahkuda valitsusest ja minna opositsiooni. Ma ei näe seda sündimas. Võib-olla mõni toetaks, aga väga väike vähemus. Neid, kes oleksid valmis osalema mõnes teistsuguses koalitsioonis, oleks mõnevõrra rohkem. Ma prognoosima ei hakka. Täna ei tea ka mina, millise ettepaneku esimees erakonna ette kavatseb panna. Usun, et tänasel päeval ei saa ta võib-olla ka ise sellele vastata, sest kõnelused Reformierakonna ja IRLiga veel käivad.

Samal ajal on Ossinovski väga raskes olukorras. Erakonna esimeheks kandideerides lubas ta inimestele maa ja taeva kokku, nüüd selgub, et väga vähest sellest on võimalik saavutada.

Ma ennetavalt ei hindaks, et väga vähe. On selge, et mõni üksik väga kulukas ettepanek ei pruugi realiseeruda, aga see pakett on päris mahukas ja seal on sisulisi asju, mille hinnalipik on väiksem, aga mis on vajalikud. Seda näeme siis, kui kõnelused on jõudnud lõpule. Mis puudutab raskustes olemist, siis võin oma kogemusest öelda, et erakonna esimehe amet ongi raske amet, seal oled kogu aeg keerulises olukorras ja pead tegema raskeid valikuid. Enamasti on valikud halbade ja väga halbade alternatiivide vahel.