Suvel väljakuulutatud konkursile kultuurkapitalile juhataja leidmiseks laekus 24 avaldust, millest kvalifitseerus 19. Nende seast valiti välja viis kandidaati ja lõppvooru jõudsid teiste seas ka kulka senine juht Olavi Laido ja ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa. Pärast vestlusi ja arutelusid otsustati kõik kandidaadid aga välja praakida.

ERRi juhatuse esimehe Margus Allikmaa puhul sai ilmselt saatuslikuks see, et ta soovis, et tema palk ametit vahetades ei väheneks. ERRi juhatuse esimehena on tema põhipalk 4538 eurot. Kultuurkapitali juhi palk on aga viimaste avalike andmete järgi alla 3000 euro.

Kultuurkapitali nõukogu otsustas 31. augustil korraldada juhatuse esimehe leidmiseks uue konkursi. Kultuuriminister Indrek Saare sõnul ei leitud ühegi kandidaadiga lepingu sõlmimiseks piisavat ühisosa. Korduskonkursil sai avaldusi esitada eile südaööni. Tuleb märkida, et konkursi läbikukkumine sellel kandideerimise indu ei vähendanud.

Kultuurkapitali kantseleijuht Merle Liivand rääkis Delfile, et nagu esimesel katsel, laekus selgi korral 24 avaldust. Viimane võimalus dokumente esitada oli eile. Erinevus möödunud korraga on see, et kõigil olid dokumendid korrektselt esitatud ja kõik 24 kvalifitseerusid ka dokumendivoorus. Möödunud korral oli kvalifitseerunud avaldusi 19.

„Mõned on ka teist korda kandideerinud,“ nentis Liivand. Ta lisas aga, et möödunud korral vestlusvoorudesse jõudnud viis kandidaati sel korral enam ei kandideerinud. See tähendab, et senine juht Olavi Laido ega ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa enam kulka juhi kohta ei püüa.

Nõukogu vaatab avaldused läbi ja otsustab, keda kutsuda vestlusvooru. Kui eelmisel korral oli paika pandud, et vestlusele kutsutakse kuni viis kandidaati, siis sel korral sellist piirangut seatud ei ole. „Ju nad teevad ise oma valiku,“ nentis Liivand ja sedastas, et kui on väga palju häid kandididaate, siis ilmselt kutsutaksegi neid vestlusele rohkem.

Kandidaatide väljavalimiseks on kulka nõukogul aega sama palju, kui Eestil uue presidendikandidaadi leidmiseks ehk umbes nädal. Vestlusvoor toimub järgmise vooru kandidaatidega nimelt 5. oktoobril.

Kõik kandidaadid on palunud konfidentsiaalsust. Kultuurkapitali uus juht peaks tööd alustama 1. novembril. Kulka juhi volituste tähtaeg on kuni neli aastat.