Valitsuse meedianõunik valitsuskommunikatsiooni direktori ülesannetes Helin Vaher ütles Delfile struktuurimuutustest ja viie inimese koondamisest rääkides, et Euroopa Liidu kommunikatsioon oli mõeldud Euroopa Liiduga ja euroga liitumiseks, kuid nüüd on need projektid läbi.

„Seda ei ole mitte kunagi käsitletud eraldi projektina, vaid seda on käsitletud valitsuskommunikatsiooni osana,“ rääkis Paavel oma valdkonnast VKB-s. „Seetõttu ei saanud ka sellist ootust olla.“ Nii on Paaveli jaoks üllatav kuulda, nagu oleks ta töö saanud otsa projekti lõppemise tõttu.

Tagasi vaadates näeb Paavel siiski tekkinud situatsioonile mõningaid vihjeid. „Oleme ausad, selle eesistumise ettevalmistamisega seoses mingid viited sellele olid, et see valdkond nende vajaduste kohaselt ja selles kontekstis mingisuguseid muutusi kaasa toob. Mina isiklikult olin ootel, et seda arutada ja pakkuda oma kogemuse pealt võimalikke ettepanekuid ja lahendusi, aga otsustati nii…,“ kõneles ta.

Teistes maades on Paaveli kinnitusel ELi kommunikatsiooniga tegelemiseks siiski eraldi inimesed hoolimata pikaaegsest liikmesusest. „Miskipärast riigid, kes on aastast 1952. Euroopa Liidu liikmesriigid, peavad vajalikuks siiski ka sellise üldise laiapõhise kodanikutasandil Euroopa Liidu teavitamisega tegeleda, kodanike kaasamisega otsustesse ja üldse kogu selle mehhanismi otsustusprotsessi ja kõige selle selgitamisega tegeleda.“

Paavel meenutas, et alles mõned aastad tagasi viidi Euroopa Komisjoni algatusel üsna suureulatuslikult läbi partnerlusprogramm, kuhu kaasati kõik huvitatud liikmesriigid. Programmi sisuks oli justnimelt laiapindne ja kodanikutasandil eri sihtgruppe kaasavalt Euroopa Liidust teavitamine, üldise teadmise levitamine. „Seda peetakse Euroopas üldiselt oluliseks.“

Usutavasti sisustatakse Euroopa Liidu kommunikatsioon ka nüüd siiski mingil viisil, sõnas Paavel. Helin Vaher ütles Delfile, et EL kommunikatsioon on nüüd üks osa valitsuse kommunikatsioonist. „Ma tahan loota, et kõik on läbi mõeldud,“ kommenteeris Paavel.

Edasised plaanid Paavelil veel paigas pole. „See otsus ja kõik on väga värske – kõik on lahtine, eks see näha ole.“