Sellele reageeris Maksumaksjate Liit, mis teatas, et lähtudes eeldusest, et Keskerakond ei ole kuritegelik organisatsioon ja erakonna juhatuse liikmete põhikirjaliste ülesannete hulka ei kuulu kuritegude toimepanemine, on erakonna juhatuse liikme isiklikus kohtuasjas antud õigusabi kulu hüvitamine erisoodustus, mis tuleb maksustada.

Keskerakond ei nõustunud sellise tõlgendusega ja saatis sellele oma vastuse. "Eesti Keskerakond peab kahetsusväärseks Maksumaksjate Liidu äraspidist tõlgendust, nagu võiks Keskerakond olla kuritegelik organisatsioon ning kuritegude toimepanemine võiks vabastada kedagi maksude tasumise kohustusest. Maksumaksjate Liidu esindajad on kindlasti teadlikud, et kuritegude toimepanemine ei saa ega tohi olla ühegi MTÜ põhikirjaliseks eesmärgiks ning seega ka maksu tasumisest vabastamise aluseks," teatas Keskerakond.

Kahtlustuse järgi puudutab menetlus ka erakonda

"Maksumaksjate Liidu toodud võrdlus liiklustrahviga on ebakohane, sest juhatuse liikme liiklustrahv ei saa kahjustada sellisel määral äriühingu tegevust, kui poliitilise erakonna juhtfiguuri kahtlustamine kuriteos, mis mõjutab otseselt kogu erakonna mainet ja toetust," lisas Keskerakond.

"Eesti Keskerakond on seisukohal, et advokaadikulude kandmine on põhjendatud ning kooskõlas seadusega, sest tegemist on erakonna huvide kaitsmisga. Rünnak erakonna juhtfiguuride vastu mõjutab otseselt erakonna mainet ja toetust ning sellest tulenevalt on erakonnal antud juhul otsene ja põhjendatud huvi menetluste käekäigu suhtes. Keskerakonna juhid viivad ellu Keskerakonna programmi ning on langenud põhjendamatute ning poliitiliselt motiveeritud kahtlustuste ohvriks," selgitas Keskerakond.

"Nende kahtlustuste tõrjumine on täna paratamatu kulu, mis poliitilises sfääris tegutsemisega kahjuks kaasneb. Seega ei ole õige väita, et kantavad kulud ei ole kuidagi seotud Keskerakonna põhikirjaliste eesmärkidega. Erakonnal on otsene huvi menetluste käekäigu suhtes ka seetõttu, et kahtlustuse järgi puudutab menetlus ka erakonda. Kui erakonna juhtfiguuride maine saab puhastatud, siis on see oluliseks mõjutajaks ka erakonna toetusele ja erakonna edukusele."

Keskerakond on uus ühiskassa?

Teade Savisaare ja Kallo õigusabikulude katmisest äratas vanu mälestusi ka kunagi politseis töötanud Andres Anveltis. "Lugedes uudist Keskerakonna otsusest maksta kinni oma juhtide kaitsekulud ja seda isegi juhul kui süüdi mõistetakse, tuleb tahtmatult meelde 90-ndatel õitsenud Tallinna ühiskassa. Ka selle eesmärk oli koguda oma liikmetelt makse, sealhulgas nii seaduslike (vahest ka seda) kui ebaseaduslike tegude ja tulude pealt ning vajadusel maksta kinni oma liikmete advokaadikulud, korraldada pakke vanglasse ning aidata tasuda teisi "tahtmatu eemalolekuga" või "uurimisorganite poolt tekitatud ebamugavustega" seotud kulutusi," kirjutas Anvelt sotsiaalmeedias.

"Seda kõike ühel eesmärgil: tagada liikmete lojaalsust ja "vaikimist" ka raskematel hetkedel. Kõik see tagas nii ühiskassasse laekuvate summade kui lojaalsete liikmete kiire kasvu. Katus oli garanteeritud ja jäi üle ka selle liidrite investeeringuteks. 90-s coming back," lisas Anvelt.

Keskerakond lükkas ka selle võrdluse tagasi. "Anveltile kriminaalkirjanikuna meeldib kahtlemata selliseid kõlavaid konstruktsioone luua, antud juhul on tema võrdlused kohatud ja alusetud," teatas Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk.