"Ma ei ole jõudnud Järvekülje pamfletti eriti süveneda, aga eks see ole tema vanade väljamõeldiste kibestunud korrutamine. Tean, et kohtuistungil arutati talle selle jutustuse eest aresti määramist," sõnas Keit Pentus-Rosimannus Delfile.

"Järvekülje solvangud kohtu ja prokuratuuri aadressil meenutavad mulle kangesti Keskerakonna osade tegelaste suhtumist Eesti õiguskaitse- ja kohtusüsteemi. Ega see pole ju ka väga üllatav, sest mõlemat nõustab üks ja seesama advokaadibüroo," nentis Pentus-Rosimannus.

"Tõde on see, et ma ei ole mitte kunagi, mitte mingitel asjaoludel otsustanud, millistele isa firma võlausaldajatele midagi tasuda või millistele tasumata jätta. Ma ei ole mitte kunagi teinud isa firma arvelt mitte ühtegi pangaülekannet. Ma ei ole mitte kunagi otsustanud ühegi isa firma tütarettevõtte asutamise või mitteasutamise üle. Ma ei ole mitte kunagi taotlenud isa firmale või Swedbankile mingit Kredexi garantiid. Kõik vastupidised väited on algusest peale täielik vale. Ja põhjus, miks antud kohtuasjas minu süüd ei arutatud on ilmne - seda pole ja Järvekülje väljamõeldised, väänatud pildi loomise katsed, korraku ta neid palju tahes, ei muuda seda tõsiasja grammigi," selgitas Pentus-Rosimannus täpsemalt.

Väino Pentuse kaitsja Marko Kairjak sõnas Delfile, et kriminaalasjas kannatanu Teet Järvekülje esitatud kõnet ta paraku kommenteerida ei saa, kuna see puudutas peaasjalikult andmeid, mille avaldamine on keelatud seoses sellega, et need puudutavad kohtueelset menetlust, mingeid muid asjaolusid, mida ei ole kordagi kriminaalasja raames kannatanu poolt varem mainitud või siis otseselt on seotud ühe süüdistatava terviseandmete esitamisega. "Märkimisväärne on, et kannatanu pidi olema nimetatud keeldudest teadlik, kuna ta oli 2 päeva varem kohtu poolt rahuldatud trahvimise taotluse puhul kätte saanud ka eeldatavasti kaitsja poolt esitatud taotlused, kus vastavaid keelde on piisaval määral käsitletud ja selgitatud," lisas Kairjak.

Mida rohkem enne otsust avaldamisele mittekuuluvaid andmeid meediasse paisatakse, seda suurem on ka Väino Pentuse põhiõiguste riive, millele peavad tulevikus hinnangu andma kohtud.
Marko Kairjak

Kairjak lisas, et süstemaatiline avaldamisele mittekuuluva teabe avaldamine on käsitletav kohtu mõjutamisena läbi meedia ja selles osas on Euroopa Inimõiguste Kohus korduvalt leidnud kui süüdistatava põhiõiguse mitte olla süüdiolevana käsitletud enne lõplikult jõustuvat kohtuotsust rikkumist. "Seega kokkuvõttes - mida rohkem enne otsust avaldamisele mittekuuluvaid andmeid meediasse paisatakse, seda suurem on ka Väino Pentuse põhiõiguste riive, millele peavad tulevikus hinnangu andma kohtud - võimalik, et kogumis on antud asi muutunud ebaausaks menetluseks Euroopa Inimõiguste Kohtu praktika tähenduses juba praegu," lisas Kairjak.

Autorollo võlausaldaja Teet Järvekülg pidas möödunud neljapäeval kohtus kõne, kus ta soovis välja öelda kõik, mida ta Autorollo pankrotist ja sellega seotud inimestest teab. Kohtu all oleva Väino Pentuse advokaadi protestide tõttu pidi ta oma kõnet olulisel määral lühendama ja sealt suurema osa välja jätma. Loe kõnet SIIT.