„Kaitseväe küberharjutusväljaku baasil NATO vastava väljaõppekeskkonna arendamine on Eestile suur tunnustus ning saavutus,“ ütles NATO suurimal küberkaitseüritusel osalev kaitseministeeriumi küberpoliitika osakonna juhataja Mihkel Tikk.

„Kvaliteetseid küberkaitseõppusi ja väljaõpet saab pakkuda vaid tihedas koostöös ettevõtete ja ülikoolidega. Ettevõtetele annab see ühtlasi võimaluse uue turunduskanali kasutamiseks.“

Eesti eesmärgiks messil on tutvustada liitlastele kaitseväe kübergharjutusväljaku baasile loodava NATO küberväljaõppekeskuse võimekust ning toetada kodumaise ettevõtluse arendust küberkaitse õppuste ja väljaõppe valdkonnas.

Koos kaitseministeeriumiga on Eestist messil esindatud ettevõtted BHC Laboratory ning Bytelife. Eesti küberharjutusväljakut tutvustav väljapanek on ühes messiboksis koos NATO kommunikatsiooni ja informatsiooni teenuste agentuuri ning alliansi peakorteri küberkaitseosakonnaga.

Sümpoosiumi messil osaleb 80 ettevõtet ning ligi 1500 osalejat.

Küberharjutusväli on virtuaalne keskkond, kus saab viia läbi küberkaitse väljaõpet alates spetsialistist kuni strateegilise otsustustasemeni. Keskkond lubab anda nii individuaalset väljaõpet kui ka kokku harjutada küberkaitsemeeskondi.

Kaitseministeerium allkirjastas septembri alguses NATO arendusväejuhatusega ühiste kavatsuste lepingu, millega valmistatakse ette Eestisse NATO küberharjutusvälja loomist.

Tallinnas paiknevat harjutusvälja saavad kasutada nii NATO tervikuna kui ka kõik liikmesriigid oma küberõppuste ja üksuste sõjalise väljaõppe tarbeks.

NATO küberkaitseõppuste korraldamist võimaldav harjutusväli rajatakse Eesti kaitseväe küberharjutusvälja baasil. 2012. aastal rajatud kaitseväe küberharjutusväli on NATO Euroopa liitlaste seas unikaalne harjutuskeskkond, kus on korraldatud mitu rahvusvahelist ja kõrgetasemelist küberkaitseõppust. Küberharjutusvälja kasutavad NATO suurim küberkaitseõppus Cyber Coalition ning NATO küberkaitsekoostöö keskuse õppus Locked Shields.