"Vastusena Valgevene sammudele on Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja ja Poola välisminister kutsunud oma saadikud konsultatsioonidele. Solidaarsusest otsustasid eile [teisipäeval] sama teha kõik teised EL-i riigid, kes on Minskis diplomaatiliselt esindatud ning kutsuda konsultatsioonidele oma saadikud Minskis. Eesti ühines selle otsusega," ütles välisminister Urmas Paet BNS-ile.

Minister märkis, et suursaadikute konsultatsioonidele kutsumine on poliitiline, mitte juriidiline samm. "See tähendab suursaadiku ajutist lahkumist riigist, kuid suursaadiku staatus, sealhulgas õigus naasta akrediteeritud pealinna, sellest ei muutu," selgitas Paet

Valgevene teatas teisipäeval, et riik keelab oma territooriumile siseneda Euroopa Liidu ametiisikuil, kes aitasid kaasa Minski suhtes sanktsioonide kehtestamisele. Valgevene esindaja Euroopa Liidus ja Valgevene saadik Poolas kutsutakse Minskisse konsultatsioonideks. Ühtlasi soovitas Minsk EL-i esinduse juhil ja Poola saadikul Minskis naasta oma pealinna konsultatsioonideks ja edastamaks Valgevene kindla vastuseisu surveavaldustele ja sanktsioonidele.

"Euroopa Liit, sealhulgas Eesti on avaldanud hämmastust sellise käitumise üle, mis ei ole abiks Valgevenes ega Euroopa Liidu-Valgevene suhetes olevate probleemide lahendamisel. Sealhulgas inimõiguste olukorra parandamisele," sõnas Paet, lisades, et EL on korduvalt väljendanud valmisolekut suhete arendamiseks Valgevenega.

Euroopa Liidu liikmesmaad otsustasid teisipäeval kutsuda oma saadikud Valgevenest ära, teatas ühenduse välispoliitika juht Catherine Ashton. "Märgina solidaarsusest ja ühtsusest otsustasime kutsuda Minskist konsultatsioonidele kõik Euroopa Liidu riikide saadikud," kinnitas ta.

EL-i riigid kavatsevad esitada protesti ka kõikidele ühenduse pealinnades viibivatele Valgevene saadikutele.

Euroopa Liit kehtestas teisipäeval protestiks president Aljaksandr Lukašenka režiimi jätkuvate repressioonide vastu täiendavad sanktsioonid.

Bloki euroministrite Brüsseli kohtumisel jõuti kokkuleppele varade külmutamises ja viisakeelu kehtestamises 21 kõrgema ametniku - 19 kohtuniku ja kahe politseiohvitseri suhtes - keda seostatakse opositsiooni lämmatamisele suunatud tegevusega.

Seni on EL kehtestanud sanktsioonid 210 Valgevene kodaniku suhtes.

Eesti esimene suursaadik Valgevenes Jaak Lensment andis üle oma volikirja president Lukašenkale 25. oktoobril 2010.