Juba mitmendat nädalat on üleval küsimus, kas Euroopa Kontrollikoha Eesti esindajaks saab IRLi liige Juhan Parts või mitte. Partsi toetab IRL ja Reformierakond, kolmas koalitsioonipartner SDE oli pikalt selle suhtes kriitiline, kuni eile õhtul teatas SDE esimees Jevgeni Ossinovski, et ei toeta Partsi.

Põhjusteks toodi nii Estonian Airi pankrott kui mõned Eesti Energia ebaõnnestunud investeeringud, ent ka Partsi vastuseis kooseluseadusele. "Me ei kirjuta ühelegi teisele erakonnale või poliitikule ette seisukohti ega käitumist parlamendihääletustel, kuid peame oluliseks, et Eestit esindaksid olulistes Euroopa institutsioonides inimesed, kes jagavad tänapäevaseid euroopalikke põhiväärtusi,” viitas Ossinovski eile Partsi mittetoetamist selgitades sellele, et Parts hääletas kooseluseaduse rakendusaktide menetlusest väljaviskamise poolt.

Täna räägivad aga riigikogu IRLi liikmed Siim Kiisler ja Raivo Aeg, et eile tegid sotsid konkreetseid ettepanekuid, mille kohaselt kooseluseaduse toetamise korral toetavad sotsid omakorda Partsi saatmist Euroopasse.

Aeg rääkis, et eile pakkus Heljo Pikhof talle, et kui IRL kukutab kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmise läbi, siis näitab SDE omakorda Partsile punast tuld. Aeg ütles, et see ei mõjutanud tema otsust olla kooseluseaduse vastu, sest kooseluseadusele vastu olemine on tema jaoks liiga põhimõtteline teema.

Pikhof ütles täna, et tema pole mingit taolist vestlust pidanud. Ta oletas, et Aeg võis ta kellegagi sassi ajada.

Aegiga sarnast juttu räägib ka Siim Kiisler. Eile, kui riigikogus arutati kooseluseaduse rakendusakte, ütles talle sots Kalvi Kõva, et kui IRL kooseluseaduse rakendusakte ei toeta, ei toeta sotsid omakorda Partsi.
Kavatsen lähipäevadel suhelda mõlema koalitsioonipartneriga ning kuulata ära ka rahandusministri ettepanekud tekkinud olukorra lahendamiseks. Seni soovitan hoiduda teravustest võimalike kandidaatide suunas, kauplemine ei ole kandidatuuri kaalumisel hea toon.
- Taavi Rõivas
Taavi Rõivas

"See oli nii inetu pakkumine, et ma reageerisin emotsionaalselt ja ütlesin, et nii ei käituta," ütles Kiisler.

Kõva sõnul päris nii asjad ei käinud. Tema sõnul oli sotsidel Partsi kohta kriitilisi küsimusi, mida ka Ossinovski on välja öelnud.

"Loomulikult rääkisime IRLi liikmetega sellest, et meil on küsimusi. Et see toimus kooseluseaduse arutelu ajal, võis IRLile võis jääda mulje, et need seotud," ütles Kõva.

Partsi Euroopasse saatmise küsimus polnud ju nii ajakriitiline, et seda oleks pidanud ilmtingimata riigikogus olulise küsimuse menetlemise ajal arutama. Kas mingil muul ajal poleks olnud sobivam Partsi tugevaid ja nõrkasid külgi arutada?

Kõva selgitas, et riigikogu liikmed suhtlevad omavahel kogu aeg igasugustel teemadel. Ta ei suutnud meenutada, kas selle teema tõstatas tema ise või Kiisler.