Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga rääkis Delfile, et tänasel ametiühingute keskliidu juhatuse koosolekul arutati ühelt poolt kõike streigiga seonduvat. „Kuulasime ära, mis seisus ettevalmistused on, millised aktsioonid kavas on. Terves reas ettevõtetes on need otsused juba tehtud, näiteks raudteel ja energeetikas ja kindlasti ka transpordis. Samas näiteks meremeestel on 1. [märtsil] erakorraline juhatuse koosolek, kus nad teevad oma otsuse.“

Taliga märkis, et streigis osalemine on vabatahtlik ja teada on, et energeetika valdkonna töötajatest on valmis osalema üle 70 protsendi. Täpselt veel osalejate hulka teada pole, kuid ettevalmistused-küsitlused käivad ja tagasiside on Taliga kinnitusel olnud positiivne – kaasalööjaid on rohkem kui eeldati. „See kõik täpsustub ja sinna on veel jupp aega,“ ütles Taliga, et otsuseid tehakse veel selle nädala lõpus ja ka uue alguses.

Aktsioone toimub Taliga kinnitusel erinevaid, nii töökohtadel kui ka mujal. „Laupäeval on Narvas meeleavaldus ja tulemas on veel mitmes teises maakonna linnas. Ka see hetkeseis ei ole lõplik, tulevad muudatused ja lisandused,“ sõnas Taliga. Lisaks toimub homme üle-euroopaline ametiühingute aktsioonipäev, et juhtida 1. märtsil Brüsselis toimuva Euroopa Liidu tippkohtumise tähelepanu sellele, et ollakse valitsuste kärpepoliitika vastu. Tallinnas toimub selle raames seminar.

Taliga sõnul rõhutatakse, et kärped ei too rikkust ning rõhk peab olema kvaliteetsetel töökohtadel, tööpuuduse vähendamisel ja poliitikal, mis tagab toimetuleku, sest ligi veerand Euroopa Liidu elanikest on praegu vaesusriskis ja sotsiaalse tõrjutuse riskis. Kogu poliitika peaks Taliga sõnul tagama aga inimestele normaalse töise äraelamise ja toimetuleku ja sellele peaksid keskenduma ka konkreetsed poliitikameetmed.

Teisel poolt anti tänasel koosolekul Taliga sõnul ülevaade sellest, mida sotsiaalminister Hanno Pevkur on tööandjate keskliidule seoses töötukassa temaatikaga öelnud. „Äsja sai ka kokku lepitud, et Tarmo Kriis ja mina kohtume homme sotsiaalministriga ja räägime töötukassa temaatikast, mis on ka ametiühingute keskliidu algatatud streigilaine üks olulistest põhjustest,“ ütles Taliga, kelle kinnitusel on eesmärk jõuda kolmepoolse kokkuleppeni.

Tolle kokkuleppega tunnustaks valitsus põhimõtet, et töötuskindlustuse eelarve peab alates 2013. aastast olema tasakaalus. „Sinna ei hakata rohkem kuhjama reserve suuremaid kui on vaja töötukassa tegevuseks, need on selle aasta lõpuks koos suurusjärgus peagu 500 miljonit eurot, võttes arvesse viimase ehk jaanuarikuu reaalseid tulemusi ja see on nii tööandjate kui ka ametiühingute ühine seisukoht, et see on piisav ja edasi peaks eelarve olema tasakaalus.“