Peaminister Taavi Rõivas ütles pärast tänaseid nelja partei kõnelusi, et arutusel oli rahandusministeeriumi ülevaade ning uue valitsuse rahalised võimalused.

"Alustasime rahandusministeeriumi ülevaatest riigi rahaliste võimaluste kohta ja jätkasime kõige suuremate ülesannete sõnastamisega," ütles Rõivas sissejuhatuseks.

Kõnelused jätkuvad esmaspäeval ning siis on jutuks julgeolek ja riigikaitse, ütles Reformierakonna esimees Rõivas. "Igal parteil on oma prioriteedid, aga kattuvus on väga suur," sõnas ta.

IRLi esimehe Urmas Reinsalu sõnul oli arutelu asjalik ja lepiti kokku, et esimene keskne teema on riigikaitse, milles erakondadel maailmavaatelisi erinevusi pole. Reinsalu tõdes, et selline kõneluste viis, kus arutatakse olulisi Eesti ees seisvaid probleeme, mitte üksikute ministeeriumite kaupa teemasid, on kindlasti raskem.

SDE esimehe Sven Mikseri sõnul on kõnelejaid ees ootamas mitmed suured väljakutsed. Tema sõnul alustatakse teemast, kus on rohkem seda, mis ühendab ja vähem seda, mis lahutab. Ta avaldas lootust, et kõnelustel säilib konstruktiivne koosmeel.

Mikser tõdes, et nelja aasta jooksul tegeleb moodustatav valitsus kõigi riigi elu valdkondadega.

Vabaerakonna juht Andres Herkel sõnas, et läbirääkimistel ühtki teemat n-ö tooli alla ei visata, vaid see viiakse üle järgmisse plokki. "Julgeoleku teemal on eeldatavalt ühisosa väga suur, aga sealt edasi tulevad kõneluste sõlmküsimused," sõnas Herkel. Üks olulisemaid järgmisel nädala ees ootavaid teemasid on tema sõnul maksude küsimus. 

Peaminister Taavi Rõivase sõnul reastati täna viis-kuus teemat, millest järgmisel nädalal juttu tehakse. Kui alustatakse julgeolekust ja riigikaitsest, siis edasi minakse juba majandusega ja sellega, kuidas parandada inimeste toimetulekut.

Just rahalistele lubadustele katteallikate leidmiseks ja selleks, et kõigil oleks ühesugune arusaam riigi rahalise võimekuse kohta, kuulati täna ära rahandusministeeriumi selgitused.

"Kõigele, millel on hinnasilt küljes, tuleb ka katteallikas leida," ütles Rõivas ja meenutas, et just nii tehti ka umbes aasta tagasi SDE ja Reformierakonna koalitsiooni kokku pannes.

Rõivas märkis, et praegu veel ametis oleva valitsuse tööplaanist sai palju asju ellu viidud. "Nüüd on võimalus alustatut jätkata või teha märksa suuremaid asju," ütles Rõivas ja lisas, et palju on võimalik teha ära ka eurorahade abil.

Reformierakonnaga valitsusvastutust jagav SDE esimees Sven Mikser lubas, et kõik mis jäi praegusel valitsusel tegemata, saab ära tehtud, kuid praegu lihtsalt ei olda veel kõnelustega seal maal, et meetmetes kokku leppida ja rahalistele lubadustele katteallikaid leida.

Herkeli hinnangul ei ole riigi rahalised võimalused kõigi lubaduste täitmiseks ülearu roosilised.

Rõivas hindas, et eile alanud nelja partei kõnelused on kulgenud seni üle ootuste hästi. Laua taga on koos paarkümmend inimest, sõna võetakse järjekorras, neljalt ekraanilt on kogu aeg nähtav tekst, millest on räägitud.